Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij

Avtomobilska zavarovanja so ključna zaščita za voznike in njihova vozila. Razumevanje razlik med različnimi vrstami avtomobilskih zavarovanj je bistveno, saj vam omogoča, da izberete najboljšo možnost glede na vaše potrebe. V tem blogu bomo raziskali bistvene razlike med avtomobilskimi zavarovanji, vključno z obveznimi zavarovanji, AO in AO+ zavarovanji, kasko zavarovanjem, delnimi kombinacijami in še več.

1. Obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO)

Obvezno avtomobilsko zavarovanje, pogosto imenovano AO, je zakonsko obvezno zavarovanje v večini držav, vključno z večino evropskimi državami. Namen AO zavarovanja je kritje škode, ki jo povzročite tretjim osebam, ko ste vpleteni v prometno nesrečo. To vključuje škodo na vozilih, premoženju in telesne poškodbe druge osebe.

Primer: Če ste povzročili prometno nesrečo in poškodovali drugo vozilo, bo vaše AO zavarovanje krito stroške popravila drugega vozila in zdravstvene stroške poškodovane osebe. Svoje stroške, boste morali kriti sami.

2. AO+ zavarovanje

AO+ zavarovanje, ali tudi AO plus zavarovanje, ponuja dodatno kritje poleg osnovnega AO zavarovanja. To vključuje kritje za škodo na vašem lastnem vozilu, ki jo povzročite sami ali zaradi neznanega voznika. Prav tako vam lahko ponudi kritje za krajo in poškodbe, ki jih povzročijo naravne nesreče.

Primer: Če ste v nesreči sami krivi, bo AO+ zavarovanje krilo stroške popravila vašega vozila.

3. Kasko zavarovanje

Kasko zavarovanje je dodatno kritje, ki krije škodo na vašem lastnem vozilu, ne glede na to, kdo je kriv za nesrečo. To vključuje kritje za krajo, vandalizem, naravne nesreče, poškodbe zaradi trka s divjadjo in še več.

Primer: Če neznani storilec iz objestnosti poškoduje vaše vozilo, bo kasko zavarovanje krito stroške popravila.

4. Delne kombinacije

Delne kombinacije so prilagodljive možnosti zavarovanja, ki združujejo različne vidike avtomobilskega zavarovanja. Te kombinacije se razlikujejo glede na zavarovalnico in so običajno brez odbitne franšize. Lahko jih dodate zavarovanju AO, AO+, ali pa kasko zavarovanju, kjer imate odbitno franšizo in si v primeru škode na avtomobilu zagotovite kritje iz delne kombinacije, kjer se izognete plačilu odbitne franšize.

Tukaj so nekatere pogoste vrste delnih kombinacij:

 • Stekla: Zavarovanje vozila za nevarnosti razbitja ali poškodovanja vgrajenega stekla. Ne vključuje pa kritja za svetlobna telesa.
 • Zunanja svetlobna telesa, ogledala, žarometi
 • Živali / divjad: Zavarovanje zaradi neposrednega naleta ali trka v žival. Krita je tudi škoda, ki jo povzročijo glodavci z ugrizom, glodanjem in praskanjem.
 • Parkirišče: Zavarovanje škode, ki jo povzroči neznano motorno vozilo na parkirišču.
 • Vremenske ujme, požar
 • Nadomestno vozilo: Zavarovanje stroškov najema nadomestnega vozila
 • Kraja: Za uveljavljanje zavarovanja jo je potrebno obvezno prijaviti policiji.

5. Kdaj je krita določena škoda?

Kritje v avtomobilskem zavarovanju je odvisno od vrste zavarovanja in dogodka. Nekaj kritij smo opisali že zgoraj, pomembno pa je, da razumete, da kasko zavarovanje, ki se pogosto razume kot celostno zavarovanje avta, ne vključuje vedno vseh storjenih škod in jih je potrebno pri nekaterih zavarovalnicah naknadno dodati. Tako se je pogosto izkazalo v sedanjih polavah, da ljudje kljub kasku zavarovanju avtomobila ne bodo dobili povrnjene škode za poplavljeno vozilo, saj je potrebno kritje za vremenske ujme in požar ponekod dodatno zavarovati! Poškodbe na avtomobilu zaradi vandalizma so krite le v kasko zavarovanju in ga ne moremo dodati kot delno kombinacijo. Tudi avtomobilska asistenca je pomemben del zavarovanja, saj se lahko kaj hitro zgodi, da jo bomo potrebovali iz različnih razlogov. Pomembno je, da kadar zavarovanju dodajate kritje avtomobilske asistence izberete takšno, ki vam bo krila zadostno število kilometrov. Pomislite ali se z avtomobilom vozite le po mestu in ga uporabljate le za kratke razdalje, ali se z njim večkrat odpravite na morje, čez mejo ali daljši potep po sosednjih državah. Nekateri paketi krijejo tako majhno število kilometrov, da vam avtomobila ne bodo pripeljali niti pol poti do doma.

Ko sklepate zavarovanje vedno dobro premislite o svojih potrebah in življenjski situaciji. Ni pomembno, da je avto le zavarovan, ampak, da je dobro zavarovan. Tako, da vam bo zavarovanje dejansko koristilo, ko ga boste potrebovali. Vse prevečkrat se ljudje pritožujemo in izgovarjamo na zavarovalnice, da nam le pobirajo denar, škod pa ne izplačajo. Če storjena škoda v vašem obstoječem zavarovanju ni krita, tudi ne bo izplačana. Zato ne moramo dovolj poudariti pomembnosti tega, da se zavedate, kaj vaše zavarovanje dejansko obsega.

 

zavarovanje za avto

6. Odbitna Franšiza

Odbitna franšiza je znesek, ki ga morate plačati sami, preden zavarovalnica začne kriti stroške. Lahko je določena z zneskom ali z odstotki. Na primer, če imate kasko zavarovanje s franšizo 500 evrov in škoda na vašem vozilu znaša 1.500 evrov, boste morali sami plačati prvih 500 evrov, preostalih 1.000 evrov pa bo pokrila zavarovalnica. Če imate določeno z odstotki, pa sami krijete tisti odstotek od zavarovalne vsote. Torej, če odbitna franšiza znaša 1% zavarovalna vsota pa je 20.000 EUR (vrednost avtomobila) sami plačate 200 EUR, preostanek škode pa plača zavarovalnica.

7. Zaključek

Izbira pravega avtomobilskega zavarovanja je ključnega pomena za zaščito vašega vozila in financ. Razumevanje razlik med AO, AO+, kasko zavarovanjem in delnimi kombinacijami vam pomaga izbrati najboljšo možnost za vaše potrebe. Ne pozabite tudi preveriti pogojev in odbitne franšize, da boste dobro obveščeni o svoji zavarovalni polici.

Pri izbiri zavarovalnice se posvetujte s strokovnjakom in primerjajte ponudbe različnih zavarovalnic, da boste našli najboljše zavarovanje za svoje vozilo. Varno vožnjo!

Preberi še ostale članke

 • 20. januarja, 2024

  Pogoji nagradna igra 2024

  Povezava do nagradne igre na Facebooku: https://www.facebook.com/zavarovalko.si/posts/pfbid028CFmp2JPvJNzFeDLMa63H3ys1miqD4VgvNeURC7R8ngExouJVANB8SPi8aZ9eTXdl Instagram: https://www.instagram.com/p/C2UbhD2NXq0/?igsh=MXIwd3dqMDExbGc4bQ%3D%3D Pravila za sodelovanje v nagradni igri: Zavarovalko nagrajuje. Datum začetka: Dan objave na družbenih omrežjih. Datum

  Preberi več
 • 3. oktobra, 2023

  Zavarovanje hiše vaš ščiti pred vsaj 4 nepredvidenimi dogodki

  Nepričakovani dogodki so del našega življenja, vendar pa lahko nekateri od teh dogodkov resno ogrozijo varnost in stabilnost našega doma. V takih trenutkih je zavarovanje

  Preberi več
 • 24. avgusta, 2023

  Zavarovanje sončnih elektrarn: svetla prihodnost in pametna zaščita

  Zavarovanje sončnih elektrarn: svetla prihodnost in pametna zaščita Dandanes se vse več posameznikov odloča za trajnostne in okolju prijazne rešitve za svoje domove. Ena izmed

  Preberi več