Naslanjanje nog na armaturno ploščo: nesmiselno in nevarno početje

V poletnih mesecih se na cestah in avtocestah poveča število potnikov, ki se odpravljajo na počitnice. Nekateri se kar preveč sprostijo in predvsem na sovoznikovih sedežih lahko opazimo potnike, ki se obnašajo zelo nepremišljeno. Najnevarnejše početje, ki ga Zavarovalkovi sodelavci zadnje čase pogosto opažamo, ko se vozimo naokrog je naslanjanje nog na armaturno ploščo med vožnjo. To je nevarno in nesmiselno dejanje, ki ima lahko resne posledice. Tu je nekaj razlogov, zakaj bi se morali izogibati temu početju in zakaj je pomembno, da ohranjamo pravilen položaj na sovoznikovem sedežu med vožnjo.

1. Vpliv na voznikovo koncentracijo

Soočanje voznika s sovoznikom, ki ima noge naslonjene na armaturno ploščo, lahko odvrne voznikovo pozornost od ceste. To je še posebej nevarno med vožnjo v prometnih situacijah, kjer je potrebna popolna koncentracija, kot je na primer vožnja na avtocesti ali pri spreminjanju voznega pasu. Voznik bi moral biti osredotočen na vožnjo in spremljanje prometa okoli sebe, ne pa na nenavadno držo potnika.

2. Tveganje za poškodbe

Armaturna plošča je običajno izdelana iz trdega materiala, kot je plastika ali trda guma. Naslanjanje nog na tako površino lahko povzroči poškodbe, če pride do nenadnega trka ali nesreče. Potnikove noge močno udarijo ob zgornji del telesa, kar lahko povzroči zlome, modrice ali hujše poškodbe, kot so poškodbe kolenskih sklepov, kolkov ali hrbtenice.

3. Nevarnost zračnih blazin

Če pride do nesreče in se sprožijo zračne blazine, lahko naslonjene noge na armaturno ploščo povzročijo hude poškodbe. Zračne blazine se ob sprožitvi napolnijo z veliko silo, da zaščitijo potnike pred trki. Če imate naslonjene noge na armaturni plošči, se lahko zračna blazina sproži in vaše noge bodo zaradi moči sprostitve blazine močno potisnjene nazaj, kar lahko privede do zlomov, poškodb hrbtenice ali notranjih poškodb.

Posledice

Znano je, da so se že zgodile resne poškodbe zaradi naslanjanja nog na armaturno ploščo med vožnjo. Obstajajo poročila o nesrečah, pri katerih so se potniki hudo poškodovali zaradi nepravilnega položaja nog. Kljub pomanjkanju natančnih statistik je jasno, da takšno početje predstavlja nevarnost in bi se ga morali izogibati.

Na spodnjih slikah lahko vidite posledice takšnega početja.

Poškodba kolkov v prometni nesreči Izguba čela v prometni nesreči.

Na prvi sliki je vidna huda poškodba kolkov zaradi nog naslonjenih na armaturno ploščo med vožnjo.

Na drugi sliki je vidna izguba čelnega dela lobanje zaradi trka glave s koleni.

Zaključek

Varnost na cesti je ključnega pomena, zato je pomembno, da se držimo pravilnega položaja na sovoznikovem sedežu med vožnjo. Noge naj bodo na tleh, tako da so v primeru nesreče in sprožitve zračnih blazin zaščitene in ne predstavljajo nevarnosti za vas ali druge potnike v vozilu. Ohranjajmo varno držo in prispevajmo k zmanjšanju tveganja za poškodbe med vožnjo.

Preberi še ostale članke

 • 20. januarja, 2024

  Pogoji nagradna igra 2024

  Povezava do nagradne igre na Facebooku: https://www.facebook.com/zavarovalko.si/posts/pfbid028CFmp2JPvJNzFeDLMa63H3ys1miqD4VgvNeURC7R8ngExouJVANB8SPi8aZ9eTXdl Instagram: https://www.instagram.com/p/C2UbhD2NXq0/?igsh=MXIwd3dqMDExbGc4bQ%3D%3D Pravila za sodelovanje v nagradni igri: Zavarovalko nagrajuje. Datum začetka: Dan objave na družbenih omrežjih. Datum

  Preberi več
 • 3. oktobra, 2023

  Zavarovanje hiše vaš ščiti pred vsaj 4 nepredvidenimi dogodki

  Nepričakovani dogodki so del našega življenja, vendar pa lahko nekateri od teh dogodkov resno ogrozijo varnost in stabilnost našega doma. V takih trenutkih je zavarovanje

  Preberi več
 • 16. septembra, 2023

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij Avtomobilska zavarovanja so ključna zaščita za voznike in njihova vozila. Razumevanje razlik med različnimi vrstami avtomobilskih

  Preberi več