Ti poteče status študenta?

Počitnice se počasi končujejo, s tem pa tudi marsikateremu študentu poteče status. Morda zaključuješ s študijem in si diplomiral (čestitamo!), morda si se odločil za “pavziranje” ali pa je razlog čisto nekaj drugega. Kakorkoli že, pred potekom študentskega statusa je potrebno urediti nekaj stvari, med drugim tudi obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Da te ne bo na koncu “grabila panika” zaradi vseh nepredvidenih stroškov in stvari, ki jih je potrebno urediti ob končanem študentskem življenju in preden ti začne zmanjkovati časa, se že vnaprej pripravi na to.  

Kaj je potrebno urediti?

Dokler si študent, mlajši od 26 let, imaš urejeno zavarovanje kot družinski član preko staršev in ti o tem ni potrebno razmišljati. Ko izgubiš status študenta, dopolniš 26 let ali pa odpreš svoj s.p. , moraš v roku 8 dni sam urediti obvezno zdravstveno zavarovanje nikar pa ne pozabi tudi na DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE. Tudi če si še vedno študent in si dopolnil 26 let, si moraš zavarovanje urediti sam.

Kako to uredim?

 • Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije izpolniš nekaj obrazcev in si tako urediš obvezno zdravstveno zavarovanje. To ni brezplačno in ga vsak mesec plačaš sam. Če nimaš prihodkov, se moraš oglasiti na svoji matični občini (tam, kjer imaš svoje stalno prebivališče). Zavaruješ se kot občan, občina pa bo plačnik stroška. To seveda ne pripada kar komurkoli. Izpolnjevati moraš določene pogoje, predvsem pa moraš biti brez finančnega dohodka.
 • Če si po izgubi statusa brezposeln, se lahko prijaviš na Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije. Tam lahko določen čas prejemaš nadomestilo za brezposelnost, ravno tako pa ti uredijo obvezno zdravstveno zavarovanje.
 • Pri prejemanju trajne socialne pomoči ti obvezno zdravstveno zavarovanje uredi pristojni Center za socialno delo.
 • V primeru, da si toliko podjeten, da si že pred potekom statusa odprl svoj s.p. in se spustil v podjetniške vode (way to go!) ti je najbrž tako že znano, da je potrebno zavarovanje urediti z izpolnitvijo nekaj obrazcev na ZZZS.
 • Tisti, ki ste imeli srečo, da ste že pred potekom statusa ali dopolnjenega 26 leta našli službo: za vas bo obvezno zdravstveno zavarovanje uredil delodajalec.
 • DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE lahko preprosto preko računalnika, tablice ali telefona skleneš TUKAJ.

Zakaj potrebujem dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Obvezno zdravstveno zavarovanje krije le del stroškov zdravstvenih storitev. Običajno so to najnujnejše storitve in zdravila, ostalo pa moraš pokriti iz lastnega žepa. Ta doplačila so lahko tako visoka, da se večina ljudi odloči skleniti še dopolnilno ali dodatno zdravstveno zavarovanje (kot rečejo nekateri). Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni obvezno, je pa skorajda nujno, saj so doplačila zdravstvenih storitev tako visoka. Že zgolj za plombo pri zobozdravniku moraš doplačati skoraj 90% polne cene. Prav toliko je potrebno doplačati tudi za terapije v zdraviliščih. Doplačila se lahko pojavijo pri operativnih posegih, so pa odvisna od posega in njegove nujnosti. O dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju bi morali dobro premisliti tudi vsi tisti, ki nosite očala, saj se visoka doplačila pojavijo tudi tam. Torej, dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni obvezno, ga je pa skorajda nujno imeti.


SKLENI DZZ

študentsko delo

Študentsko delo in ostale ugodnosti

Delo preko študentskega servisa

Z izgubo statusa študenta izgubiš pravico do študentskega dela preko napotnice. Za marsikoga je to večji del mesečnega dohodka s katerim se preživlja, zato lahko to pomeni kar precejšnji udarec. Dobro je, če začneš o tem razmišljati dovolj zgodaj in se na to pripraviš. Poskusi prihraniti vsaj nekaj denarja za vmesni čas, ko lahko ostaneš brez dela. Dokler ne najdeš nove službe, boš imel majhen kupček s katerim boš pokrival mesečne stroške. Če imaš možnost, že pred potekom statusa povprašaj delodajalca o možnostih zaposlitve ali pa se dogovori za delo preko avtorske pogodbe. Delo preko avtorske pogodbe je sicer finančno precej neugodno saj so veliko večji odtegljaji, kot pri ostalih oblikah dela, je pa izhod v sili, dokler ne najdeš nekaj boljšega.

Subvencionirana prehrana in prevoz

Kot študent si imel privilegij nižjih cen prehrane in javnega prevoza. S subvencijami za študentske bone je bilo obedovanje v restavracijah poceni in hitro in ni ti bilo potrebno skrbeti za to, kdo bo kuhal večerjo. Tudi mesečne ali letne karte za vlake in avtobuse so kar precej cenejše za tiste, ki imajo status študenta. Po izgubi statusa se to spremeni in življenjski stroški narastejo. Če malo drugače organiziraš svoj čas in kuhaš sam, stroški prehranjevanja ne narastejo preveč, kar se pa tiče prevoza na delo, je pa v marsikaterem podjetju tako, da se sodelavci iz istega kraja peljejo z enim avtom in si tako delijo stroške prevoza. Saj gre, samo malo kreativen in iznajdljiv moraš biti :) 

Kaj pa če “pavziram”?

Tudi če pavziraš ostaneš brez statusa in brez vseh pripadajočih ugodnosti. Ni študentskih bonov, ni zavarovanja, ni subvencioniranih vozovnic. Izgubiš tudi pravico do bivanja v študentskem domu in do dela preko študentskega servisa. 

Če nimaš druge možnosti, kot da pavziraš, prej uredi vse zgoraj našteto, da ne bo potem panike. Leto pavziranja dobro izkoristi v svoj prid. Ne bodi len in ga ne preživi na domačen kavču. Poišči si delo, čim več prihrani ali odpotuj v neznane kraje in si razširi obzorja. Poskrbi, da boš po preteku tega leta dejansko dokončal študij in nadaljeval življenje, kot si si ga zamislil. Naj bo to leto, ko boš našel nov zagon in motivacijo.

Preberi še ostale članke

 • 26. septembra, 2023

  Zavarovanje zob: 3 razlogi zakaj ga potrebujete

  Kazalo vsebin: 1. Finančna varnost v primeru nepričakovanih stroškov 2. Zavarovanje zob omogoča redne preventivne obiske pri zobozdravniku 3. Boljše splošno zdravje   Ohranjanje zdravih

  Preberi več
 • 4. novembra, 2020

  Katera živila jesti ko zbolite in katerim se je bolje izogniti?

  Katera živila jesti ko zbolite in katerim se je bolje izogniti? Vedno je nadležno, kadar zbolimo. Zamašen nos, vneto grlo, kašljanje, kihanje, vročina in še

  Preberi več
 • 19. avgusta, 2020

  Na kaj morate biti pozorni ko sklepate NEZGODNO ZAVAROVANJE ZA OTROKE?

  Na kaj morate biti pozorni ko sklepate NEZGODNO ZAVAROVANJE ZA OTROKE? Počitnice se bližajo koncu in otroci bodo ponovno sedli v šolske klopi. Pred začetkom

  Preberi več