Na kaj morate biti pozorni ko sklepate NEZGODNO ZAVAROVANJE ZA OTROKE?

Počitnice se bližajo koncu in otroci bodo ponovno sedli v šolske klopi. Pred začetkom šolskega leta je potrebno poskrbeti za nezgodno zavarovanje otrok. Ponudba na trgu je precejšnja, vi pa morate izbrati pravo. Zavarovalko vam svetuje, na katere stvari morate biti pozorni ko sklepate nezgodno zavarovanje za otroka.

Rizični športi

Ne, ne govorimo o skakanju s padalom ali potapljanju v globine. Športi, za katere morda sploh ne bi pomislili, da so rizični, so iz strani zavarovalnice, kadar gre za otroško nezgodno zavarovanje, obravnavani tako. Pravzaprav gre za športe, pri katerih je med igralci veliko kontakta in posledično zato tudi več poškodb. Če vaš otrok trenira borilne veščine ali nogomet, je zavarovalnemu zastopniku to pametno omeniti. Za “rizične” športe zavarovalnica namreč lahko zahteva doplačilo pri premiji. Taka doplačila niso visoka in znašajo približno 15€ na letni ravni (kar vas bo na mesec stalo le dodatnih 1,25€). Seveda lahko zavarovalnici to zamolčite in se izognete doplačilu, a v primeru, da pride na treningu do nezgode, vam bo zavarovalnica za poškodbo izplačala le sorazmeren delež. Razlika pri izplačilu bo v tem primeru večja kot 15€, saj zavarovanje ni vključevalo poškodbe pri t.i. rizičnem športu.

nogomet

Zlom kosti

Kadar gre za zlom kosti zavarovalnice uporabljajo 2 različna načina za izplačilo nadomestila. Prvi je že vnaprej določen znesek nadomestila, ki ga določi zavarovalnica in je fiksen. Pri drugem načinu pa se višina nadomestila izračuna glede na odstotek invalidnosti, ki je pri zlomu nastal.

Nekatere police za nezgodno zavarovanje otrok nimajo kritja za nastanek invalidnosti in vsebujejo le izplačila enkratnih nadomestil v primeru nezgode.

Kaj to pravzaprav pomeni?

Ko sklepate nezgodno zavarovanje za otroka je pomembno da izberete polico, ki kot posledico nezgode krije tudi nastanek 100% invalidnosti. Ta znesek naj bo čim višji. Ob zlomu kosti tako pri otroku določijo nastanek nekaj odstotne invalidnosti, kar je tudi podlaga za izračun višine nadomestila. Nadomestila izračunana na podlagi odstotka nastale invalidnosti so običajno precej višja, kot tista, ki so določena vnaprej.

V praksi:

Vnaprej določen znesek nadomestila: Nadomestilo za zlom roke določene zavarovalnice je npr. 150€. Takšno bo vaše izplačilo. 

Znesek nadomestila izračunan glede na odstotek nastale invalidnosti: Za nastanek 100% invalidnosti pri otroku ste izbrali kritje 20.000€. Zlom roke predstavlja npr. 3% invalidnost (podatek ni natančen – določen je le za lažjo predstavitev primera). Izplačilo v tem primeru bo 3% od 20.000€, kar znese 600€.

Razlika kajne? 

Dnevno nadomestilo

Ker so nezgode pri otrocih pogoste, je marsikatera zavarovalnica ukinila dnevno nadomestilo ali znesek močno znižala.

Dnevno nadomestilo se obračuna za vsak dan, ko je otrok zaradi nezgode odsoten od pouka. Najboljša kritja so tista, ki vključujejo še dnevno odškodnino za starše. Starš tako prejme dnevno odškodnino za vsak dan ko je odsoten od dela, ker spremlja otroka na zdraviliškem ali bolnišničnem zdravljenju.

Dnevno nadomestilo za starša je lahko tudi do 50€/dan. S tem družina lažje nadomesti povišane stroške v času zdravljenja ali izpad dohodka zaradi odsotnosti na delu.

nezgoda medved

“Količinski popust”

Ob sklenitvi nezgodnega zavarovanja za otroke lahko pridobite ugodnosti ob sklenitvi ostalih vrst zavarovanj. Če imate več otrok, ki jih zavarujete, lahko tudi tam pridobite popuste.

Družinsko zavarovanje

Družinsko zavarovanje je paket nezgodnih zavarovanj za starše in otroke. Kritja so običajno mnogo slabša kot če bi sklenili posamična zavarovanja za vsakega družinskega člana posebej. Če imate namen skleniti družinsko zavarovanje zaradi prihranka, vas naj opomnimo, da je strošek ene skupne police ali več različnih zelo podoben, kritje pa je pri posamezno sklenjenih policah precej boljše.

Je osnovno kritje dovolj?

Ne, ni dovolj…

Pomislite, nesreča nikoli ne počiva, otroci so živahni in nezgoda se lahko pripeti vsakomur. Možnosti za hujše posledice so majhne, niso pa zanemarljive.

Dokler se ne zgodi nam, si sploh ne znamo predstavljati kakšni stroški lahko nastanejo.

Zamislite si, da zaradi hujše nezgode pri otroku nastane trajna invalidnost. Morda bo potrebno ustrezno prilagoditi stanovanje, kupiti medicinske pripomočke, plačati drago rehabilitacijsko obravnavo… Lahko se zgodi tudi to, da bo moral eden od staršev pustiti službo in ostati doma ter skrbeti za otroka. Kaj če otrok nikoli več ne bo mogel skrbeti zase in pridobivati lastnega prihodka? 

Izbiri zavarovanja je pametno posvetiti nekaj svojega časa. Pomislite na možne posledice in izberite nekoliko višje kritje in ne le najosnovnejšega. Razlike v cenah zavarovanj niso tako zelo visoke, razlike v kritjih pa precejšnje.

Če potrebujete še kakšen Zavarovalkov nasvet glede izbire zavarovanja mu pišite na info@zavarovalko.si.

Preberi še ostale članke

 • 26. septembra, 2023

  Zavarovanje zob: 3 razlogi zakaj ga potrebujete

  Kazalo vsebin: 1. Finančna varnost v primeru nepričakovanih stroškov 2. Zavarovanje zob omogoča redne preventivne obiske pri zobozdravniku 3. Boljše splošno zdravje   Ohranjanje zdravih

  Preberi več
 • 31. maja, 2023

  Pomembnost zavarovanja za težje bolezni: Zaščita v primeru nepredvidenih zdravstvenih izzivov

  Pomembnost zavarovanja za težje bolezni: Zaščita v primeru nepredvidenih zdravstvenih izzivov Zdravje je naš največji zaklad V življenju se soočamo s številnimi tveganji, ki lahko

  Preberi več
 • 24. novembra, 2020

  Zakaj je dobro imeti sklenjeno kakovostno nezgodno zavarovanje?

  Zakaj je dobro imeti sklenjeno kakovostno nezgodno zavarovanje? Nezgodno zavarovanje sklenemo, ko si želimo zagotoviti vsaj nekaj socialne varnosti ob začasni ali trajni nezmožnosti

  Preberi več