Zakaj je dobro imeti sklenjeno kakovostno nezgodno zavarovanje?

Nezgodno zavarovanje sklenemo, ko si želimo zagotoviti vsaj nekaj socialne varnosti ob začasni ali trajni nezmožnosti za delo zaradi nezgode. Ker ne moremo opravljati svojega poklica izgubimo del dohodka, primerno sklenjeno nezgodno zavarovanje pa nam lahko situacijo precej olajša.

Ne glede na to koliko smo stari in kakšen je socialni status naše družine, je priporočljivo skleniti kakovostno nezgodno zavarovanje, ki ga z leti prilagajamo glede na naše trenutne individualne potrebe.

Nesreča nikoli ne počiva

V Sloveniji so nezgodna zavarovanja precej razširjena, vendar pa so izbrana kritja precej nizka, sploh če jih primerjamo s tistimi v tujini. Zavarovalnice so glede na podatke zbrane s pomočjo Slovenskega zavarovalnega združenja ugotovile, da povprečno Slovenec nameni za nezgodno zavarovanje manj kot 50€ na leto. Kritja, ki jih lahko dosežemo s 50€ na leto so zagotovo prenizka za doseganje kritij, ki nam bodo v primeru nezgode koristila. Mnogokrat nam je škoda odšteti denar za zavarovanje samega sebe, saj smo mnenja, da se nam ne more nič zgoditi. Pa vendar, če že zanemarljivo malo denarja namenimo za nezgodno zavarovanje, pa Slovenci precej denarja namenimo zavarovanju za avto. Prednjačimo pri kasko zavarovanjih, tudi za avtomobile, pri katerih to niti ni več smiselno. Pripravljeni smo ošteti precej stotakov na leto za dobro zavarovan avto, sebe pa največkrat zanemarimo. Pomislite, da ste pravzaprav vi tisti, ki ustvarjate dohodek, s katerim si lahko privoščite avto in zavarovanje zanj. Vi ste tisti, ki s svojim dohodkom ustvarjate ekonomski standard katerega živite. Vse to ustvarite z lastnim dohodkom. Kaj pa, če se vam pripeti nezgoda in niste več zmožni ustvarjati. Kaj če se vam zaradi bolniškega staleža dohodek znatno zmanjša? Modra celo ostanete trajno nezmožni opravljati svoje delo in se znajdete v situaciji, ko boste mogli vse življenjske izdatke pokrivati le z invalidsko pokojnino. Boste takrat še lahko plačevali zavarovanje za avto? Boste takrat še lahko vzdrževali oz. ohranjali svoj življenjski standard. Potrebno bo ne če pokrivati stalne stroške temveč se soočiti z novimi. Plačljive terapije za hitrejše okrevanje in rehabilitacijo, medicinski pripomočki, zdraviliško zdravljenje, morebiti celo oskrba na domu? Samo pomislite, boste zmogli vse to s 605 evri, kot trenutno znaša povprečna invalidska pokojnina?

Ko se s strankami pogovarjamo o nezgodnem zavarovanju mnogokrat slišimo odgovore, kot so: saj ne opravljam rizičnega dela v službi, ne hodimo v gore, ah, saj nimam namena postati invalid… Nihče nima tega namena, pa vendar se dogaja. In kljub temu, da je verjetnost majhna, še vedno obstaja. Nezgoda, ki se vam lahko pripeti, ni vedno odvisna le od vas samih. Vsak dan se usedete na kolo ali v avto in greste v službo. Na vsake toliko se odpeljete po nakupih in razvozite otroke na obšolske dejavnosti. Tisti, ki imate vrt obrezujete ciprese in sadno drevje, spet drugi pa pomagate sosedu pri barvanju nadstreška.

Zmotno je misliti, da se nezgode pripetijo le na delu ali v prometu. Največ se jih še vedno zgodi v prostem času.

Nezgoda se nam lahko pripeti kjerkoli in kadarkoli. Mnogo ljudi meni, da se največ nezgod pripeti na delu ali v prometu, vendar pa to ne drži povsem. Res je, da se tudi tam pripeti veliko nezgod, pa vendar se jih še več pripeti v prostem času. Slovenci smo že pregovorno znani kot narod športnikov in radi se odpravimo v gore, planine, kolesarimo, se ukvarjamo s padalstvom in se lotimo marsikaterega adrenalinskega podviga na rekah ali ob njih. Ko se lotevamo naših prostočasnih aktivnosti ne razmišljamo, da gremo v potencialno nevarno okolje. Pa vendar, v gorah se lahko vreme hitro spreminja in rečne brzice lahko že po malo dežja postanejo nevarnejše.

V letošnjem letu so gorski reševalci posredovali že 465-krat. V 214 primerih je moral posredovati helikopter, življenje pa je izgubilo 30 planincev.

Vir: https://www.grzs.si/resevanje/statistika-nesrec/#

nesreča doma

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve se več kot polovica vseh nezgod zgodi v gospodinjstvih “na varnem”. Za posledicami teh nezgod letno umre med 50 in 70 Slovencev.

Komu je nezgodno zavarovanje namenjeno?

1. Samskim

Za osebe, ki živijo same v svojem gospodinjstvu je ob nezgodi mnogokrat precej težje kot tistim, ki imajo ob sebi v gospodinjstvu vsaj še eno osebo, ki lahko skrbi za njih. Osebe, ki so samske imajo velikokrat tudi precej prostega časa, ki ga lahko zapolnijo z rizičnim športom, kot je plezanje, potapljanje, zmajarstvo, alpinizem itd. Takim priporočamo visoke vsote za primer trajne nezgodne invalidnosti s poudarkom na kritju za prosti čas.

2. Mladim

Predvsem študentje, dijaki ali mladi zaposleni s kratko delovno dobo, ki je povezana z nizkimi dohodki. Običajno imajo mlajše osebe tudi takšen življenjski slog, ki je bolj izpostavljen nezgodam. Pravilno izbrano nezgodno zavarovanje z dobrim kritjem za nezgodno trajno invalidnost je zato nujno.

nesreča šport

3. Družinam z odvisnimi otroki

Starši ob nezgodi najprej pomislijo na svoje otroke. Kakovostno nezgodno zavarovanje staršev z odvisnimi in šoloobveznimi otroki bo otrokom še naprej omogočalo nadaljnji razvoj, kljub temu, da se je družina soočila z izpadom dohodka zaradi nezgode enega od staršev. Pa vendar, ne gre le za izpad dohodka – pojavijo se lahko tudi novi stroški povezani z zdravljenjem ali prilagoditvijo življenjskega prostora, ob morebitnem nastanku invalidnosti.

4. Poročenim z visokimi dohodki

To so družine ali zakonci, ki imajo visoke denarne prejemke, s katerimi si omogočajo visok življenjski standard. Dostikrat si omislijo kredite in leasinge s katerimi ta standard vzdržujejo na podlagi bodočih prejemkov. Že če se enemu od zakoncev pripeti nezgoda, zaradi katere postane začasno ali trajno nezmožen za delo, je njun življenjski standard ogrožen. Dobro kritje za nezgodno trajno invalidnost lahko precej omili posledice nastale situacije.

5. Otrokom

Nezgodno zavarovanje ni namenjeno le odraslim, temveč je lahko prilagojeno tudi potrebam otrok. Več o nezgodnem zavarovanju za otroke, si lahko preberete v našem članku Na kaj morate biti pozorni pri sklepanju NEZGODNEGA ZAVAROVANJA ZA OTROKE? s klikom TUKAJ.

6. Samostojnim podjetnikom

Pri samostojnih podjetnikih se ob nastanku nezgode izrazito pokaže nujnost nezgodnega zavarovanja. V večini primerov gre za osebe, ki ne glede na višino dohodkov ZPIZu odvajajo minimalne prispevke. Tako imajo pravico le do minimalnega nadomestila plače, s čimer pa je ogrožena njihova eksistenca in standard celotne družine. Kljub morebitno sklenjenemu življenjskemu zavarovanju so tukaj kriti čisto drugačni riziki, saj nezgodno zavarovanje zagotavlja predvsem preskrbljenost zavarovanca v času po nezgodi.

Za sklenitev kakovostnega nezgodnega zavarovanja nas kontaktirajte na tel. št. 051 353 603 ali nam pišite na info@zavarovalko.si

Preberi še ostale članke

 • 21. maja, 2024

  Motoristična sezona je tu, poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja

  S prihodom lepšega vremena in začetkom motoristične sezone se številni motoristi vračajo na ceste, da bi uživali v vožnji po slikovitih pokrajinah. Vendar pa je pomembno, da pred začetkom vožnje poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja.

  Preberi več
 • 9. maja, 2024

  5 razlogov za zavarovanje kredita

  Zavarovanje kredita je finančni instrument, ki vam lahko pomaga zmanjšati tveganje, povezano s posojanjem denarja. Če se odločate za jemanje kredita, bodisi za osebne potrebe, kot je nakup stanovanja ali avtomobila, ali za poslovne namene, je razumevanje zavarovanja kredita ključnega pomena.

  Preberi več
 • 29. aprila, 2024

  Ali vaš avto potrebuje zavarovanje proti toči?

  Vsako leto na tisoče voznikov po vsem svetu doživi negativne posledice naravnih nesreč, ki vplivajo na njihova vozila. Ena izmed pogostih naravnih pojavnosti, ki povzroča obsežno škodo na avtomobilih, je toča. Te ledene krogle, ki lahko padajo z neba z izjemno hitrostjo, lahko povzročijo resne poškodbe - od vdrtin in prask na karoseriji do razbitih stekel.

  Preberi več