Katera živila jesti ko zbolite in katerim se je bolje izogniti?

Vedno je nadležno, kadar zbolimo. Zamašen nos, vneto grlo, kašljanje, kihanje, vročina in še kaj… Ampak ali ste vedeli, da določena živila pomagajo pri hitrejšem okrevanju, medtem ko se zaradi drugih lahko počutite slabše dlje časa?
Za določena živila, kot so kokošja juha, limone in pomaranče je že splošno znano, da nam pomagajo kadar zbolimo. Ko smo bolni radi uživamo hrano, ki nam je v uteho in nam je všeč, ravno zato pa lahko posežemo po hrani, ki je slaba za naše telo, sploh kadar je naš imunski sistem že tako preobremenjen. 

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najboljših živil, ki jih lahko uživate ko ste bolni, kot tudi tiste, ki se jih je bolje popolnima izogniti dokler niste spet sto odstotno zdravi.

7 živil, ki jih je dobro uživati, ko ste bolni

Če ste zboleli za gripo ali prehladom, potem ste najbrž zviti pod tremi odejami in googlate “kako hitro pozdraviti gripo”. Dobra novica je, da obstajajo živila, ki telesu pomagajo pri boju z virusi in pomagajo imunskemu sistemu.

1. Piščančja juha

Vaša babica ni edina, ki je prepričana v to, da vam bo piščančja juha pomagala h boljšemu počutju. To so potrdile tudi raziskave, saj piščančja juha pomaga celiti vnetne procese v telesu, kadar zbolite. Z juho boste v vaše telo vnesli nekaj dodatne tekočine, ki je posebej dobrodošla, če imate vročino.

Ste opazili, da vam prične teči iz nosu kadar jeste vročo juho? To se zgodi zato, ker para iz vroče juhe pripomore k čiščenju dihalnih poti in sinusov ter vam tako pomaga, da lažje zadihate.

piščančja juha

2. Citrusi in jagode

Vsi vemo, da vitamin C pripomore h krepitvi imunskega sistema, hkrati pa deluje kot antioksidant. Če uživamo dovolj vitamina C smo manj dovzetni za nastanek novih bolezni, če pa smo že bolni, skrajša trajanje bolezni.

Citrusi in jagode imajo zelo visoko vsebnost vitamina C. Poleg tega imajo še vrsto drugih koristnih nutrientov, kot so vlaknine in kalij, ki lajšajo simptome bolezni kot sta diareja in dehidracija.

3. Zdravilne začimbe

Nadležno je, kadar ste prehlajeni in imate poln nos. Občutek imate, da tega ne bo nikoli konec, hkrati pa vas razjeda močna bolečina v sinusih. Dobra novica je, da obstajajo določene začimbe, ki vam pomagajo odpreti dihalne poti in zmanjšajo vnetja. Čili, pekoči feferoni, hren, timijan in grško seno so eni izmed tistih, ki vam bodo odmašili nos in pripomogli k boljšemu počutju.

S temi začimbami si lahko pripravite obrok ali napitek. Nekatere izmed njih so na voljo celo v obliki prehranskih dodatkov, ki jih najdete v lekarnah ali specializiranih prodajalnah.

hren in čili

4. Česen

Česen vsebuje sestavine, ki pomagajo imunskemu sistemu in blažijo vnetne procese v telesu. Ravno zaradi teh lastnosti, ga ljudje že stoletja uporabljajo kot naravno zdravilo. Še danes mu pravimo naravni antibiotik. 

Vašemu imunskemu sistemu je v pomoč v katerikoli obliki – surov, pečen, kot dodatek pri kuhanju in kot prehransko dopolnilo v obliki kapsul ali tablet.

česen

5. Čaj

Kadar ste bolni vaše telo potrebuje veliko tekočine. Pitje čaja preprečuje dehidracijo in tako pospešuje odstranjevanje toksinov iz telesa. Pri preprečevanju dehidracije je sicer dobrodošla katerakoli vrsta tekočine, a čaj deluje še posebej terapevtsko. Najboljši so ingverjev, zeliščni, zeleni in črni čaj. Vsi delujejo protivnetno in antibakterijsko.

Topel čaj je tudi odličen za pomiritev razdraženega grla. Izboljšate ga lahko z žlico medu, ki olajša izkašljevanje.

čaj z medom

6. Zelenjava

Kadar ste bolni se vam zelenjava ne zdi najokusnejša izbira, pa vendar imajo nekatere vrste zelenjave več vitamina C kot sadje. Bogata je tudi z vsebnostjo vitamina E, ki je še eden izmed koristnih antioksidantov.

Špinača, ohrovt in brokoli so tri vrste zelenjave, ki najbolj okrepijo vaš imunski sistem, saj imajo visoko vsebnost vitaminov C in E ter prehranskih vlaknin.

Če niste velik ljubitelj zelenjave, si jo pripravite tako, da jo kombinirate z živili, ki jih imate radi, ali pa si pripravite okusno zelenjavno juho. Če jo zmeljete v kremno juho in dodate še malo testenin ali rezancev, sploh ne boste okusili ohrovta :)

Pripravite si sadno zelenjavni smoothie. Sadje bo ublažilo okus zelenjave in vse skupaj boste lažje pojedli. 

brokoli

7. Ingver

Ingver deluje protivnetno in je dokazano zdravilo proti slabosti in razdraženemu želodcu. Uživate ga lahko v čaju ali pa nastrgano korenino dodate v skledo sadja. Grizljate lahko kandirani ingver, ingverjeve bonbone ali pa vložen ingver – takšen, kot vam ga postrežejo ob sušiju.

ingver

3 živila, ki se jim raje izognite, ko ste bolni

Medtem ko obstajajo takšna živila, ki vam pomagajo pri hitrejšem okrevanju od bolezni, so tudi takšna, ki lahko poslabšajo vaše zdravje in podaljšajo čas okrevanja.

Takšnih živil se je dobro izogniti dokler niste čisto zdravi in ena izmed njih so naslednja:

1. Sladki in slani nezdravi prigrizki

Ko ste bolni bi morali uživati hrano, ki je polna nutrientov in koristnih snovi, ki pripomorejo k hitrejšemu celjenju vnetnih procesov v telesu.

Uživanje sladkorja je morda res v uteho, vendar pa s tem svojemu imunskemu sistemu ne delate nobenih uslug. Enako velja za ostale hitre slane prigrizke kot so čipsi, smokiji, prestice in ostala predelana hrana.

Tako imenovani “junk food” v obliki hamburgerjev, pic, ocvrtega krompirčka in podobno bodo vaše telo le še bolj obremenili, brez da bi telo iz njih pridobilo koristne nutriente.

hitra hrana

2. Alkohol

Alkohol popolnoma zavre delovanje imunskega sistema in spremeni način delovanja bakterij v telesnem mikrobiomu. Kadar ste bolni se izognite uživanju alkohola v kakršnikoli obliki.

pivo

3. Mleko in mlečni izdelki

Veliko strokovnjakov odsvetuje uživanje mleka in mlečnih izdelkov kadar smo bolni. Še posebej nezaželeno je njihovo uživanje kadar smo prehlajeni, saj mlečni izdelki spodbujajo nastanek sluzi. Tudi če niste preobčutljivi na mlečne izdelke kadar ste zdravi, njihovo uživanje omejite kadar ste bolni, saj se mleko pogosto izkaže za problematično.

V vsakdanjem življenju, ko smo zdravi, je le nekaj živil, ki so striktno “dobra” ali “slaba”. Pri večini je le potrebno upoštevati načelo zmernosti. Drugače pa je, ko smo bolni. Določena živila stopijo telesu v bran, druga pa boj z boleznijo zavirajo in tako zdravljenje traja dlje. 

V obdobjih, ko je naš imunski sistem obremenjen poskrbimo, da bomo uživali čim več zdravih živil in tako pomagali svojemu telesu.

Preberi še ostale članke

 • 21. maja, 2024

  Motoristična sezona je tu, poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja

  S prihodom lepšega vremena in začetkom motoristične sezone se številni motoristi vračajo na ceste, da bi uživali v vožnji po slikovitih pokrajinah. Vendar pa je pomembno, da pred začetkom vožnje poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja.

  Preberi več
 • 9. maja, 2024

  5 razlogov za zavarovanje kredita

  Zavarovanje kredita je finančni instrument, ki vam lahko pomaga zmanjšati tveganje, povezano s posojanjem denarja. Če se odločate za jemanje kredita, bodisi za osebne potrebe, kot je nakup stanovanja ali avtomobila, ali za poslovne namene, je razumevanje zavarovanja kredita ključnega pomena.

  Preberi več
 • 29. aprila, 2024

  Ali vaš avto potrebuje zavarovanje proti toči?

  Vsako leto na tisoče voznikov po vsem svetu doživi negativne posledice naravnih nesreč, ki vplivajo na njihova vozila. Ena izmed pogostih naravnih pojavnosti, ki povzroča obsežno škodo na avtomobilih, je toča. Te ledene krogle, ki lahko padajo z neba z izjemno hitrostjo, lahko povzročijo resne poškodbe - od vdrtin in prask na karoseriji do razbitih stekel.

  Preberi več