Nadstandardno zdravstveno zavarovanje – zobje.

Že kot otroke so nas učili, da je skrb za naše zobe ključnega pomena. Ne zgolj zaradi izgleda, ampak so lepi zobje tudi zdravi zobje. Podatki NIJZ iz leta 2012 kažejo, da le 30% Slovencev obišče zobozdravnika vsaj enkrat na leto. Razlog za to ni le neprijetno vrtanje po zobeh, ampak tudi visoke cene zobozdravstvenih storitev. Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje sicer krijeta stroške nekaterih zobozdravstvenih storitev, vendar so le te zelo omejene. Nadstandardno zdravstveno zavarovanje za zobe vas reši velikega finančnega bremena nadstandardnih zobozdravstvenih storitev, ki bi jih morali plačati iz lastnega žepa.

zobozdravstvene storitve

Več kot 8% Slovencev si zob ne ščetka, ali pa jih ščetkajo manj kot enkrat dnevno.

Katere zobozdravstvene storitve krije osnovno zdravstveno zavarovanje?

Pri zobozdravstvenih storitvah hitro pridemo do nadstandarda in s tem tudi do doplačil ali plačil iz našega žepa.

V okviru osnovnega zdravstvenega zavarovanja ste upravičeni do brezplačnega zdravljenja zob in vnetnih obolenj ustne sluznice, rentgensko diagnostiko in operativne posege v območju ust in čeljusti. Bele zalivke so brezplačne le na podočnikih in sekalcih, na ostalih zobeh pa amalgamske. Po novem zakonu so do brezplačnih belih zalivk upravičene še nosečnice, doječe matere in otroci mlajši od 15 let.

Več o pravicah do zdravstvenih storitev v zobozdravstveni dejavnosti si lahko preberete TUKAJ.

Nadstandardna zobozdravstvena storitev v praksi

Običajno se z zobozdravnikom pred pregledom ne pogovarjamo veliko kaj je potrebno storiti. Usedete se na stol in pregleda vašo ustno votlino. Med pregledom zobozdravnik ugotovi, da se je na šestici pojavil karies, na štirici spodaj pa bo potrebno zamenjati zalivko. Z vsemi aparaturami v vaših ustih vas vpraša, ali želite belo zalivko. Ker s polnimi usti težko odgovorite, mu le prikimate. Po tem, ko vam naredi dve beli zalivki, priporoča še čiščenje zobnega kamna. Vi v glavi že preračunavate koliko vas bosta stali dve beli zalivki, zato vam ni do dodatnega plačila 20 evrov, le za čiščenje zobnega kamna. Prestavite ga na “naslednjič”, čeprav veste, da bi bilo dobro narediti še to.

Dve beli zalivki, ki nista v vidnem sektorju zob in zelo priporočljivo čiščenje zobnega kamna, so nadstandardne zobozdravstvene storitve. V primeru, da nimate sklenjenega nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja za zobe boste zanje iz svojega žepa plačali vsaj 60€.

nadstandardna zobozdravstvena storitev

Kaj krije nadstandardno zdravstveno zavarovanje za zobe?

 1. Krije doplačila za višji standard materialov in storitev, kot je določeno v obveznem zdravstvenem zavarovanju (bele zalivke, čiščenje zobnega kamna in oblog, implantant s keramično prevleko…).
 2. Samoplačniške storitve protetike  v primeru nezgode (npr. padete s kolesom in si zlomite zob).
 3. Rak ustne votline – izplačilo nadomestila v primeru raka ustne votline s potrebo po protetiki (izplačana vsota 5000€).
 4. Samoplačniške storitve preventive in protetike (implantanti, mostički, zobne proteze…).

Zakaj je dobro imeti nadstandardno zdravstveno zavarovanje za zobe?

Število obiskov pri zobozdravniku narašča, s tem pa narašča število samoplačniških storitev. Ljudje se vedno bolj zavedamo pomena zdravih zob in njihovega vpliva na kakovostno življenje. Skrb za temeljito ustno higieno in preventivni obiski zobozdravnika so zato ključnega pomena. Skoraj zagotovo boste v prihodnjih letih potrebovali novo zalivko ali pa vsaj menjavo stare, ki ima svoj omejen čas. Naj redno čiščenje zobnega kamna ne postane odvečen strošek in naj zobna prevleka, implantant ali celo proteza ne postanejo dobrine, ki si jih s težavo privoščite in odlagate na kasnejše obdobje. Z nadstandardnim zdravstvenim zavarovanjem za vaše zobe se rešite visokih stroškov nadstandardnih zobozdravstvenih storitev, ki z vašo starostjo le še naraščajo in si ne dovolite, da bi to vplivalo na kvaliteto vašega življenja.


Želim ponudbo

Preberi še ostale članke

 • 26. septembra, 2023

  Zavarovanje zob: 3 razlogi zakaj ga potrebujete

  Kazalo vsebin: 1. Finančna varnost v primeru nepričakovanih stroškov 2. Zavarovanje zob omogoča redne preventivne obiske pri zobozdravniku 3. Boljše splošno zdravje   Ohranjanje zdravih

  Preberi več
 • 4. novembra, 2020

  Katera živila jesti ko zbolite in katerim se je bolje izogniti?

  Katera živila jesti ko zbolite in katerim se je bolje izogniti? Vedno je nadležno, kadar zbolimo. Zamašen nos, vneto grlo, kašljanje, kihanje, vročina in še

  Preberi več
 • 19. avgusta, 2020

  Na kaj morate biti pozorni ko sklepate NEZGODNO ZAVAROVANJE ZA OTROKE?

  Na kaj morate biti pozorni ko sklepate NEZGODNO ZAVAROVANJE ZA OTROKE? Počitnice se bližajo koncu in otroci bodo ponovno sedli v šolske klopi. Pred začetkom

  Preberi več