Ali ste se kdaj znašli pred zobozdravstveno ordinacijo, zaskrbljeni ne samo zaradi morebitne bolečine, ampak tudi zaradi visokih stroškov zdravljenja? Niste sami. Eno od ključnih vprašanj, ki muči mnoge, je: “Katere zobe krije zavarovalnica?” To vprašanje je še posebej pereče, ko se soočamo z nenadno potrebo po obsežnejšem zobozdravstvenem posegu. Razumevanje obsega kritja vašega zobozdravstvenega zavarovanja lahko pomembno vpliva na vaše odločitve glede zobozdravstvene oskrbe in vam pomaga bolje upravljati s stroški zdravljenja. 

Katere zobe krije zavarovalnica?

Zobozdravstveno zavarovanje je kot varnostna mreža, ki vam lahko pomaga pokriti stroške, od osnovnih preventivnih storitev do obsežnejših postopkov. Vendar pa obseg kritja ni vedno jasen in se lahko močno razlikuje od police do police. V tem članku bomo razjasnili, katere zobozdravstvene storitve so običajno krite s strani zavarovalnic, in vam ponudili vpogled v to, kako lahko maksimizirate koristi vašega zavarovanja za ohranjanje zdravja vaših zob.

Kritje glede na vrsto zobozdravstvenih storitev

Ko raziskujemo področje zobozdravstvenega zavarovanja, je ključnega pomena razumeti, kako zavarovalnice kategorizirajo različne vrste zobozdravstvenih storitev. To razumevanje vam omogoča, da bolje načrtujete svoje zobozdravstvene obiske in finančno načrtovanje, obenem pa zagotavlja, da izkoristite maksimalno možno kritje. Zobozdravstvene storitve so običajno razdeljene v tri glavne kategorije: preventivne storitve, osnovne storitve in obsežnejše storitve. Vsaka kategorija ima svoje značilnosti in stopnjo kritja, ki jo ponuja zavarovalnica.

Preventivne storitve

Preventivne storitve so temelj zdravih zob in dlesni. Vključujejo redne preglede in čiščenja, ki jih je priporočljivo opraviti vsaj dvakrat letno. Cilj teh storitev je preprečiti nastanek zobnih bolezni ali jih odkriti v zgodnji fazi, ko je zdravljenje še enostavno in manj drago. Preventivne storitve običajno vključujejo:

 • Letne zobozdravstvene preglede
 • Profesionalno čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna
 • Fluoridne obdelave za krepitev zobne sklenine
 • Zaščitne zobne laki za otroke
 • Diagnostični rtg posnetki za odkrivanje skritih težav

Večina zobozdravstvenih zavarovanj krije velik delež stroškov preventivnih storitev, pogosto brez doplačila ali odbitne franšize s strani pacienta.

Osnovne storitve

Osnovne storitve so korak naprej od preventivnih in se običajno nanašajo na osnovno zdravljenje manjših zobnih težav. Sem spadajo:

 • Plombiranje zob za zdravljenje kariesa
 • Endodontsko zdravljenje (zdravljenje koreninskih kanalov) za zobe z okužbo ali vnetjem v korenu
 • Ekstrakcije zob, ki so preveč poškodovani, da bi jih bilo mogoče rešiti
 • Osnovno parodontalno zdravljenje za zdravljenje dlesni

Pri osnovnih storitvah zavarovalnice pogosto zahtevajo doplačilo ali sofinanciranje s strani zavarovanca, vendar običajno krijejo večji del stroškov.

Obsežnejše storitve

Obsežnejše storitve so namenjene reševanju resnejših zobozdravstvenih težav in običajno vključujejo večje posege, kot so:

 • Kronice za obnovo močno poškodovanih zob
 • Mostički in proteze za nadomeščanje manjkajočih zob
 • Zobni vsadki kot trajna rešitev za izgubo zob
 • Ortodontske storitve za popravilo nepravilnosti zob in čeljusti

Kritje za obsežnejše storitve se razlikuje glede na zavarovalni načrt in pogosto vključuje višje odbitne franšize in manjši odstotek kritja. Zavarovalnice lahko prav tako postavijo omejitve glede števila dovoljenih posegov ali skupne vrednosti kritja v določenem časovnem obdobju.

Pomembnost razumevanja vašega kritja

Pomembno je, da natančno preberete in razumete pogoje svojega zobozdravstvenega zavarovanja. Poznavanje, kaj vaše zavarovanje krije v vsaki od teh kategorij, vam omogoča, da bolje načrtujete svoje zobozdravstvene obiske in se izognete nepričakovanim stroškom. Če imate kakršna koli vprašanja glede vašega kritja, se ne obotavljajte obrniti na svojo zavarovalnico ali zobozdravnika za dodatne informacije in pojasnila.

Zavarovanje zob

Katere zobe krije zavarovalnica?

Razumevanje kritja za specifične zobe oz. katere zobe krije zavarovalnica v okviru vašega zobozdravstvenega zavarovanja je ključnega pomena za učinkovito upravljanje z vašimi zobozdravstvenimi potrebami in finančnim načrtovanjem. Čeprav zavarovalnice običajno ne razlikujejo med posameznimi zobmi pri določanju kritja, so nekatere vrste zob in posegov, ki lahko sprožijo specifična pravila ali izjeme. Tu so nekateri ključni vidiki, ki jih je treba upoštevati pri razumevanju kritja za specifične zobe.

Modrostni zobi

Modrostni zobi so pogosto vir zobozdravstvenih težav in vprašanj, vključno z nepravilno rastjo, impakcijo in okužbami. Mnoga zobozdravstvena zavarovanja krijejo ekstrakcijo modrostnih zob, če je to medicinsko potrebno. Vendar je pomembno preveriti, ali vaša polica zahteva predhodno odobritev ali posebne dokazila o medicinski nujnosti pred izvedbo posega.

Zobne krone za sprednje zobe

Ko gre za estetsko zobozdravstveno oskrbo, kot so krone na sprednjih zobih, nekatera zavarovanja lahko ponujajo omejeno kritje ali pa ga sploh ne krijejo, če se šteje, da je poseg izključno za izboljšanje videza nasmeha. Vendar, če je krona potrebna zaradi poškodbe ali bolezni zoba, je verjetnost kritja večja. Pomembno je, da pred posegom razjasnite pogoje kritja z vašo zavarovalnico.

Ortodontsko zdravljenje

Ortodontsko zdravljenje, vključno z zobnimi aparati ali nevidnimi poravnalci, je še eno področje, kjer se kritje močno razlikuje med zavarovalnimi policami. Nekatere police lahko krijejo ortodontsko zdravljenje samo za otroke, medtem ko druge ponujajo omejeno kritje tudi za odrasle. Omejitve kritja se lahko nanašajo tudi na vrsto ortodontskega aparata ali celotno trajanje zdravljenja.

Estetski posegi

Večina zobozdravstvenih zavarovanj ne krije čisto estetskih posegov, kot so beljenje zob, veneerji ali bonding, razen če je tak poseg del večjega restavrativnega zdravljenja. Če razmišljate o estetskih izboljšavah vašega nasmeha, je koristno razpravljati o možnostih in stroških neposredno z vašim zobozdravnikom.

Kako zagotoviti najboljše kritje za vaše zobe

Da bi zagotovili, da izkoristite največje možno kritje za zobozdravstvene storitve, je pomembno:

 • Poglobljeno razumeti vašo zobozdravstveno polico: Preberite pogoje vašega zavarovanja in se po potrebi posvetujte z zavarovalniškim zastopnikom.
 • Razpravljajte o možnostih z vašim zobozdravnikom: Pred kakršnim koli večjim posegom se posvetujte z zobozdravnikom o možnostih zdravljenja in kako te možnosti vplivajo na vaše zavarovalno kritje.
 • Preverite potrebo po predhodni odobritvi: Nekateri obsežnejši posegi lahko zahtevajo predhodno odobritev s strani vaše zavarovalnice.

Razumevanje specifik vašega zobozdravstvenega zavarovanja in katere zobe krije zavarovalnica, lahko pomaga preprečiti neprijetna presenečenja in zagotovi, da vaši zobje dobijo potrebno oskrbo, ne da bi to pretirano obremenilo vaše finance.

Preberi še ostale članke

 • 21. maja, 2024

  Motoristična sezona je tu, poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja

  S prihodom lepšega vremena in začetkom motoristične sezone se številni motoristi vračajo na ceste, da bi uživali v vožnji po slikovitih pokrajinah. Vendar pa je pomembno, da pred začetkom vožnje poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja.

  Preberi več
 • 9. maja, 2024

  5 razlogov za zavarovanje kredita

  Zavarovanje kredita je finančni instrument, ki vam lahko pomaga zmanjšati tveganje, povezano s posojanjem denarja. Če se odločate za jemanje kredita, bodisi za osebne potrebe, kot je nakup stanovanja ali avtomobila, ali za poslovne namene, je razumevanje zavarovanja kredita ključnega pomena.

  Preberi več
 • 29. aprila, 2024

  Ali vaš avto potrebuje zavarovanje proti toči?

  Vsako leto na tisoče voznikov po vsem svetu doživi negativne posledice naravnih nesreč, ki vplivajo na njihova vozila. Ena izmed pogostih naravnih pojavnosti, ki povzroča obsežno škodo na avtomobilih, je toča. Te ledene krogle, ki lahko padajo z neba z izjemno hitrostjo, lahko povzročijo resne poškodbe - od vdrtin in prask na karoseriji do razbitih stekel.

  Preberi več