Zgodila se je prometna nesreča – kaj pa sedaj?

Število prometnih nesreč v Sloveniji se vsako leto povečuje – v zadnjih 5 letih za kar 5%. Če se tak dogodek pripeti tudi nam, smo običajno zmedeni in kar ne vemo kam bi se obrnili in kaj bi storili najprej. Potrebno je ravnati previdno in preudarno. Najprej vedno preverite če je kdo poškodovan, nato pa omogočite varno pot ostalim udeležencem v prometu.

V spodnjih vrsticah vam bomo opisali kako ukrepati ob prometni nesreči.

Kaj narediti na kraju prometne nesreče?

1. Če je le možno omogočite nemoteno odvijanje prometa in opozorite ostale udeležence v prometu s postavitvijo varnostnega trikotnika in vklopite vse štiri smernike.

evropsko poročilo o prometni nesreči2. Z ostalimi udeleženci v prometni nesreči ste dolžni izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči. Izpolniti ga je potrebno pravilno in čim bolj podrobno. Podpisati ga morajo vsi udeleženci prometne nesreče.

3. Če se je v prometni nesreči kdo poškodoval je potrebno poklicati nujno medicinsko pomoč (112) in policijo (113). Do prihoda nujne medicinske pomoči poškodovancu nudimo ustrezno prvo pomoč.

Nadaljnji koraki in dokumentacija, ki jo potrebujete

 1. PRIJAVA ŠKODE – škodo je potrebno nemudoma (oz. najkasneje v treh dneh) prijaviti zavarovalnici, kjer boste dobili nadaljnje napotke. Cenilec zavarovalnice popiše nastalo škodo in sestavi zapisnik, še pred popravilom avtomobila.
 2. Če policija ni opravila ogleda kraja prometne nesreče, cenilec izvede rekonstrukcijo dogodka. Pred izvedbo popravila je potrebno ugotoviti utemeljenost odškodninskega zahtevka.
 3. Zavarovalnica preuči utemeljenost ODŠKODNINSKEGA ZAHTEVKA. Glede na obseg škode povrne odškodnino.

Dokumentacija, ki jo potrebujete pri prijavi škode:

 • Izpolnjen obrazec zahtevka za povračilo škode.
 • Fotokopija vozniškega dovoljenja
 • Medicinska dokumentacija v primeru telesnih poškodb nastalih pri prometni nesreči
 • Ostala dokumentacija s katero razpolagate (policijski zapisnik…)

V LETU 2019 SE JE V SLOVENIJI ZGODILO 18861 PROMETNIH NESREČ.
Od teh se jih je 916 končalo s smrtjo ali hudo telesno poškodbo.


Želim ponudbo za zavarovanje avta

Preberi še ostale članke

 • 16. septembra, 2023

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij Avtomobilska zavarovanja so ključna zaščita za voznike in njihova vozila. Razumevanje razlik med različnimi vrstami avtomobilskih

  Preberi več
 • 20. oktobra, 2020

  Tudi vi vozite brez prižganih žarometov?

  Tudi vi vozite brez prižganih žarometov? Dnevne luči, ki se samodejno prižgejo ob zagonu motorja so že vrsto let obvezna oprema vsakega avtomobila v EU.

  Preberi več
 • 3. julija, 2020

  Kaj se zgodi, če bi se vozil z nezavarovanim vozilom?

  Zavarovalko odgovarja na vaša vprašanja https://www.youtube.com/watch?v=sd2Oii2q9Oc Bodite odgovoren udeleženec v prometu in si uredite vaše avtomobilsko zavarovanje le v nekaj klikih! Pri tem vam lahko

  Preberi več