Kako pravilno izpolniti evropsko poročilo o prometni nesreči?

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec s ključnimi podatki o poteku prometne nezgode.

Izpolnimo ga, kadar pri nesreči nastane manjša premoženjska škoda in ste se uspeli sporazumeti o krivdi, hkrati pa nihče ni bil poškodovan.

Napačno ali površno izpolnjeno poročilo o prometni nesreči lahko vpliva na izplačilo škode.

Kljub temu, da ste zaradi prometne nesreče pretreseni, je na cesti gneča, sije vroče sonce ali pa močno dežuje, si vseeno vzemite čas za natančno izpolnjevanje obrazca. Pomembno je, da ne pišete nečitljivo in da izpolnite vse rubrike. Če se niste uspeli dogovoriti glede krivde je vsak podatek pomemben za ponovno rekonstrukcijo dogodkov.

Pravilno prepišite podatke iz uradnih dokumentov. Dvakrat preverite ali ste pravilno prepisali številko šasije, vozniško in prometno dovoljenje. Vsi sooudeleženi v prometni nesreči se morajo na obrazec podpisati, poleg pa lahko dopišete številko osebnega dokumenta udeleženca.

Na poročilu o prometni nesreči je tudi potrebno narisati skico dogodka. Skrbno jo narišite, naredite puščice v katero smer se je kateri avto premikal in označite kateri je vaš. Kraj prometne nesreče tudi fotografirajte iz vseh smeri, še preden prestavite avtomobile.

Slikajte tako, da se vidi še kakšen prometni znak ali karkoli iz okolice, kar bi pomagalo razjasniti okoliščine dogodka. Če se ne morete sporazumeti o krivdi, je zelo dobrodošlo tudi pričanje katerega od očividcev.

Skupaj izpolnite eno poročilo in ne izpolnjujte vsak svojega, saj to ni potrebno. Različno izpolnjeni poročili lahko privedeta le še do večje zmede pri razumevanju okoliščin dogodka. Več poročil izpolnite le v primeru trka več vozil, pri čemer povzročitelj prometne nesreče izpolni posamezno poročilo z vsakim od oškodovancev.

Kako pravilno izpolniti poročilo o prometni nesreči?

Če ste zmedeni in ne veste na koga bi se obrnili pokličite svojega zavarovalnega agenta, ki vam bo svetoval o postopku. Po prometni nesreči nastalo škodo čim prej prijavite na cenilnem mestu zavarovalnice povzročitelja. Če je le možno to storite v treh dneh.

Ob oddaji odškodninskega zahtevka nikar ne pozabite na pravilno in čitljivo izpolnjeno evropsko poročilo o prometni nesreči ter druga dokazila, ki pripomorejo k razjasnitvi okoliščin prometne nesreče.

Preberi še ostale članke

 • 16. septembra, 2023

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij Avtomobilska zavarovanja so ključna zaščita za voznike in njihova vozila. Razumevanje razlik med različnimi vrstami avtomobilskih

  Preberi več
 • 20. oktobra, 2020

  Tudi vi vozite brez prižganih žarometov?

  Tudi vi vozite brez prižganih žarometov? Dnevne luči, ki se samodejno prižgejo ob zagonu motorja so že vrsto let obvezna oprema vsakega avtomobila v EU.

  Preberi več
 • 3. julija, 2020

  Kaj se zgodi, če bi se vozil z nezavarovanim vozilom?

  Zavarovalko odgovarja na vaša vprašanja https://www.youtube.com/watch?v=sd2Oii2q9Oc Bodite odgovoren udeleženec v prometu in si uredite vaše avtomobilsko zavarovanje le v nekaj klikih! Pri tem vam lahko

  Preberi več