Vsako leto na tisoče voznikov po vsem svetu doživi negativne posledice naravnih nesreč, ki vplivajo na njihova vozila. Ena izmed pogostih naravnih pojavnosti, ki povzroča obsežno škodo na avtomobilih, je toča. Te ledene krogle, ki lahko padajo z neba z izjemno hitrostjo, lahko povzročijo resne poškodbe – od vdrtin in prask na karoseriji do razbitih stekel. Zaradi te nevarnosti je zavarovanje avta proti toči postalo ključni del skrbi za avto, ki lahko voznikom prihrani tako stres kot denar. 

Ali vaš avto potrebuje zavarovanje proti toči?

Zakaj je zavarovanje proti toči pomembno?

Zavarovanje proti toči je oblika zavarovalne zaščite, ki je namenjena kritju škod, ki jih na vozilu povzročijo padavine v obliki toče. Ta vrsta zavarovanja se običajno vključuje v širši paket kasko zavarovanja, ki pokriva različne vrste škod na vozilu, ki niso posledica trčenja z drugimi vozili.

Toča lahko v nekaj minutah povzroči opazno škodo na avtomobilu, kar vključuje:

 • Vdrtine na karoseriji: Toča lahko na pločevini avtomobila pusti globoke vdrtine, ki pokvarijo estetski videz in lahko zmanjšajo vrednost vozila.
 • Poškodbe laka: Trkanje toče po avtomobilu lahko povzroči praske in luščenje laka, kar zahteva profesionalno popravilo.
 • Razbitje stekel: Toča je zmožna razbiti stekla na vozilu, vključno z vetrobranskim steklom, kar predstavlja takojšnje varnostno tveganje.
 • Poškodbe luči in plastike: Toča lahko poškoduje tudi zunanje luči in plastiko na avtomobilu, kar zahteva zamenjavo ali popravilo.

Zaradi potencialno visokih stroškov popravil, zavarovanje proti toči pogosto omogoča izbiro med različnimi stopnjami pokritosti, odvisno od vrednosti vozila in pogostosti pojavljanja toč v določenih regijah. Zavarovalne police lahko vključujejo različne odbitne franšize, kar pomeni, da si zavarovanec lahko izbere višino odbitne franšize, ki jo je pripravljen plačati iz lastnega žepa preden zavarovalnica pokrije preostanek škode.

Ko izbirate zavarovanje proti toči je pomembno preveriti, ali zavarovalni paket krije samo točo ali tudi druge naravne pojave, kot so poplave ali viharji, ter ali je zavarovanje proti toči veljavno v vseh regijah ali le v določenih območjih, kjer so nevihte s točo pogostejše. Prav tako je ključno preučiti pogoje zavarovalne police glede obveščanja zavarovalnice v primeru škode in roke za prijavo škode.

Kako izbrati pravo zavarovanje?

Izbira pravega zavarovanja proti toči je ključna odločitev, ki lahko vpliva na vašo finančno stabilnost in varnost vašega vozila. Tu je nekaj korakov in nasvetov, kako se odločiti za najboljše zavarovanje proti toči:

1. Preučite različne ponudbe zavarovalnic: V Sloveniji več zavarovalnic ponuja kasko zavarovanje, ki vključuje tudi pokritje škode zaradi toče. Poiščite informacije na spletu, obiščite lokalne pisarne ali se posvetujte z zavarovalnimi agenti, da bi razumeli razlike med ponudbami.

2. Preglejte obseg pokritosti: Nekatera zavarovanja pokrivajo le osnovne škode, druga pa vključujejo širšo zaščito, ki lahko obsega škodo na steklih, karoseriji, strehi in celo mehanskih delih, ki bi lahko bili poškodovani zaradi toče. Preverite tudi, ali politika vključuje dodatne stroške, kot so nadomestno vozilo med popravilom.

3. Izberite ustrezno višino odbitne franšize: Odbitna franšiza je znesek, ki ga morate ob škodi plačati sami, preden zavarovalnica pokrije preostanek stroškov. Višja kot je odbitna franšiza, nižja je lahko premija zavarovanja. Razmislite, koliko ste pripravljeni plačati iz lastnega žepa in kako to vpliva na vaš mesečni ali letni proračun.

4. Preverite geografsko veljavnost zavarovanja: Nekatera zavarovanja so lahko omejena na določene regije ali območja, kjer je toča pogostejša. Preverite, ali vaše zavarovanje proti toči velja lokalno ali tudi, ko potujete izven običajnega bivališča.

5. Primerjajte cene: Cene se lahko močno razlikujejo glede na zavarovalnico, obseg pokritosti in odbitno franšizo. Primerjajte ponudbe več zavarovalnic, da najdete najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pokritosti.

6. Preberite mnenja in izkušnje: Preučevanje mnenj in izkušenj drugih strank vam lahko pomaga razumeti, kako zavarovalnice obravnavajo zahtevke in kako hitro ter učinkovito rešujejo škodne primere.

7. Razmislite o kombiniranih zavarovanjih: Nekatere zavarovalnice ponujajo popuste ali dodatne ugodnosti, če sklenete več zavarovanj pri isti zavarovalnici (npr. zavarovanje avta, doma in življenjsko zavarovanje).

S pravilno izbranim zavarovanjem proti toči zaščitite svoje vozilo in zmanjšate morebitne skrbi in nepričakovane stroške, povezane z naravnimi nesrečami.

Zavarovanje za točo

Kako zaščititi avto pred točo?

Zaščita avtomobila pred točo je pomembna, zlasti v regijah, kjer so toče pogoste. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov, kako zmanjšati tveganje poškodb zaradi toče:

1. Parkiranje pod streho: Najboljši način za zaščito vašega avtomobila je, da ga parkirate v garaži ali pod nadstreškom. Če to ni mogoče, poskusite najti javno parkirno hišo, kjer lahko parkirate avto med nevihto.

2. Zaščitne ponjave: Če garaža ni na voljo, uporabite posebno zaščitno ponjavo, ki je izdelana za zaščito vozil pred točo. Te ponjave so običajno izdelane iz večplastnega oblazinjenega materiala, ki lahko absorbira udarce toče in prepreči poškodbe na karoseriji in steklih.

3. Sledenje vremenski napovedi: Biti na tekočem z vremenskimi napovedmi je ključnega pomena. Pred načrtovanimi potovanji ali izleti preverite vremensko napoved, da se izognete vožnji med nevihtami s točo.

4. Geografska izbira parkiranja: Če živite v območju, kjer so nevihte s točo pogoste, razmislite o dolgoročnih rešitvah, kot je izgradnja nadstreška ali investicija v robustnejšo garažo.

5. Nadomestne rešitve za parkiranje: V času sezonskih neviht razmislite o najemu mesta v garaži ali drugem varnem prostoru za parkiranje, če doma ne morete zagotoviti ustrezne zaščite.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste zmanjšali možnosti za poškodbe zaradi toče in tudi prispevali k ohranjanju vrednosti vašega avtomobila na dolgi rok.

Zaključek

Zavarovanje proti toči je ključno za zaščito vašega vozila pred nepredvidenimi naravnimi pojavi. Z izbiro pravega zavarovanja in sprejetjem preventivnih ukrepov lahko zmanjšate tveganje za škodo in se izognete nepotrebnim stroškom. Ne dovolite, da vas naslednja nevihta s točo ujame nepripravljene.

VIRI IN LITERATURA:

https://www.zurnal24.si/avto/iz-druge-roke/kaj-lahko-storimo-ko-pada-toca-370713

Preberi še ostale članke

 • 21. maja, 2024

  Motoristična sezona je tu, poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja

  S prihodom lepšega vremena in začetkom motoristične sezone se številni motoristi vračajo na ceste, da bi uživali v vožnji po slikovitih pokrajinah. Vendar pa je pomembno, da pred začetkom vožnje poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja.

  Preberi več
 • 9. maja, 2024

  5 razlogov za zavarovanje kredita

  Zavarovanje kredita je finančni instrument, ki vam lahko pomaga zmanjšati tveganje, povezano s posojanjem denarja. Če se odločate za jemanje kredita, bodisi za osebne potrebe, kot je nakup stanovanja ali avtomobila, ali za poslovne namene, je razumevanje zavarovanja kredita ključnega pomena.

  Preberi več
 • 16. aprila, 2024

  Kaj vse krije nezgodno zavarovanje otrok?

  Nezgodno zavarovanje otrok je vrsta zavarovanja, ki je zasnovana posebej za zaščito otrok v primeru nezgod, ki lahko vključujejo padce, udarce, zlome ali druge fizične poškodbe, ki se zgodijo nepričakovano in nenamerno.

  Preberi več