Prekomerno sedenje – naš novi sovražnik

Povprečen Slovenec dela vsaj 8 ur na dan in večino tega časa delo opravlja sede. Sedenje je postalo novodobna epidemija, ki močno kvari naše zdravje in prinaša vrsto škodljivih posledic. Pravijo, da naj bi sedenje na zdravje vplivalo vsaj tako slabo, kot kajenje.

Sedimo v avtu na poti v službo in iz nje, na delovnem mestu, in nato še doma pred televizorjem. Naš način življenja nas je dobesedno prisilil v sedenje in večina aktivnosti, ki jih v dnevu izvajamo zahtevajo sedeč položaj. Čas je, da se začnemo zavedati nevarnosti prekomernega sedenja in naredimo spremembo.

Kateri so škodljivi učinki prekomernega sedenja?

 • srčno žilna obolenja
 • pešanje kognitivnih sposobnosti
 • kronične bolečine v hrbtu in drugih delih telesa
 • krčne žile
 • več možnosti za diabetes
 • upočasnitev metabolizma in tako večje tveganje za nastanek debelosti
prekomerno sedenje
Pravijo, da niti 7 ur telovadbe na teden, ne more izničiti slabih učinkov 7 ur sedenja na dan.

Kaj lahko storite, da preprečite škodljive učinke prekomernega sedenja?

Na delovnem mestu:

Vzemite si več krajših odmorov. Med delom se večkrat vstanite, razgibajte vrat in ramenski obroč ter naredite nekaj počepov.

Sprehodite se do sodelavcev. Ne pišite jim e-mailov ali sms sporočil. Vstanite se in se sprehodite do njih. 

Uporabljajte stopnice namesto dvigal. Če delate v visoki stolpnici in se vam ne ljubi prehoditi vse poti do vrha, je prehodite vsaj pol.

Na delo se odpravite peš ali s kolesom. Če vaše delovno mesto ni predaleč od vašega doma, se vsaj nekajkrat na teden ob lepem vremenu sprehodite do tja ali odpeljite s kolesom. Če uporabljate javni prevoz, izstopite kakšno postajo prej.

Privoščite si višinsko nastavljivo pisalno mizo. Zaradi nastavljive višine jo boste lahko popolnoma prilagodili vašemu telesu ter tako preprečili sključenost hrbtenice in napetost v ramenskem obroču. Nudila bo tudi primerno oporo vašim rokam. Po določenem času, ki ga boste za mizo preživeli sede, vas bo miza s piskom opomnila na to, da jo dvignete in nekaj časa delate v stoječem položaju. Višinsko nastavljiva miza je odlična rešitev da se izognete prekomernemu sedenju. 

Več o višinsko nastavljivi mizi si lahko preberete TUKAJ.

Krajše sestanke izpeljite stoje.

Doma:

Pojdite na sprehod. Tudi kratek sprehod je boljši kot sedenje na sedežni pred televizijo.

Omislite si vrt. Na vrtu nikoli ne zmanjka dela in vsak dan boste lahko kaj postorili. Če nimate vrta, potem na balkon zasadite nekaj zelišč in cvetočih rastlin. Skrb zanje vam bo vsaj za nekaj časa preprečila sedenje.

Pojdite peš v trgovino, pošto, na banko ali po otroka v vrtec ali šolo. Izogibajte se sedenju v avtu in v vsaki stvari poiščite priložnost za gibanje.

Televizijo glejte na sobnem kolesu in tako poskrbite za izboljšanje kondicije.

Sami operite avto. Naj bo to doma ali pa v ročni avtopralnici. Naj vam še kdo pomaga in opravilo spremenite v druženje. 

Obstaja veliko načinov kako se izogniti sedenju. Pri vsaki stvari ki jo počnete, lahko najdete način kako jo opraviti brez prekomernega sedenja, ali pa se vsaj na vsake toliko opomnite da se je dobro vstati, narediti nekaj počepov in razmigati ramenski obroč. Večkrat popravite svojo držo, da se izognete bolečinam v hrbtenici, popoldne ali zvečer pa se odpravite na krajši sprehod. Telo vam bo hvaležno in počutili se boste mnogo bolje.

Preberi še ostale članke

 • 26. septembra, 2023

  Zavarovanje zob: 3 razlogi zakaj ga potrebujete

  Kazalo vsebin: 1. Finančna varnost v primeru nepričakovanih stroškov 2. Zavarovanje zob omogoča redne preventivne obiske pri zobozdravniku 3. Boljše splošno zdravje   Ohranjanje zdravih

  Preberi več
 • 31. maja, 2023

  Pomembnost zavarovanja za težje bolezni: Zaščita v primeru nepredvidenih zdravstvenih izzivov

  Pomembnost zavarovanja za težje bolezni: Zaščita v primeru nepredvidenih zdravstvenih izzivov Zdravje je naš največji zaklad V življenju se soočamo s številnimi tveganji, ki lahko

  Preberi več
 • 24. novembra, 2020

  Zakaj je dobro imeti sklenjeno kakovostno nezgodno zavarovanje?

  Zakaj je dobro imeti sklenjeno kakovostno nezgodno zavarovanje? Nezgodno zavarovanje sklenemo, ko si želimo zagotoviti vsaj nekaj socialne varnosti ob začasni ali trajni nezmožnosti

  Preberi več