Laserska operacija oči se lahko konča s trajnimi zapleti. Lahko uveljavljate odškodnino?

Avtorji: Natalija Sakelšek, dipl. var., Sebastijan Sintič, strokovnjak za zavarovanja

Pravice pacienta, ko se laserska operacija oči konča z zapleti.

Laserska operacija oči ima poleg koristi tudi tveganja za zaplete ter poškodbo očesa in vida. Posledica laserske operacije oči je lahko tudi zdravniška napaka za katero ima pacient pravico do odškodninskega spora in s tem do denarne odškodnine za pravno priznano škodo. A pozor, če morajo biti izvajalci zdravstvenih storitev zavarovani za odgovornost, je zavarovanje odgovornosti za izvajalce, ki izvajajo laserske operacije oči neizvedljivo. Takega zavarovanja slovenske zavarovalnice namreč ne omogočajo.

Kaj to pomeni za pacienta, ki mu z lasersko operacijo oči nastanejo zapleti, okvare vida ali zdravniška napaka, nam pomagata odgovoriti Natalija Sakelšek, direktorica HAPPYMED in  Sebastijan Sintič, direktor zavarovalne agencije Goldin d.o.o. ter ustanovitelj blagovne znamke Zavarovalko.si.

sebastijan sintič

Kaj je razlog, da slovenske zavarovalnice ‘očesnega laserja’ ne zavarujejo?

Sebastijan Sintič: Tukaj gre predvsem za veliko tveganje zavarovalnice, saj je trg takšnih zavarovanj v Sloveniji zelo majhen. Če bi prišlo do večje škode; recimo, da oseba zaradi laserske operacije oči oslepi, bi to za zavarovalnico pomenilo ogromno izplačilo odškodnine v enem samem primeru, ki pa bi jo s pobrano premijo tudi v 10-ih letih težko nadoknadila.

Natalija Sakelšek: Laserska operacija oči se umešča med elektivne posege z najvišjo frekvenco, zato je stopnja (%) zapletov povezana s številom operiranih. Zaplet, ki lahko nastane pacientu je na najbolj pomembnem človekovem čutilu, na vidu. Zato bi po mojem mnenju zavarovalnice težko ‘preživele’ izplačila odškodnin v odnosu na prejete premije, ki bi jih plačali izvajalci. Ne pozabimo tudi na vsebino kritja ali raje povedano, kaj kritje ne zajema. Znano je, da zavarovalnica vedno najde argument, da se izogne plačilu odškodnine. Tudi po sodni praksi za zdravniške napake vidimo, da take tožbe vodijo do vrhovnega sodišča. Za oškodovanega pacienta je breme dokazovanja na njegovi strani.

Ali zavarovanje odgovornosti krije tudi malomarnost zdravljenja, ki je po kazenskem zakoniku kaznivo dejanje?

Sebastijan Sintič: Zavarovalno kritje se nanaša na opravljanje zdravniškega poklica navedenega na polici in obsega vse dejavnosti do katerih je zavarovanec upravičen na podlagi zakonov, uredb ali uradnih predpisov, ki veljajo za ta poklic, ne glede na to, ali se te dejavnosti izvajajo samostojno ali v okviru službenega razmerja. Posamezniki ali podjetje si uredijo zavarovanje odgovornosti ravno za primere malomarnosti, katera je krita v sami osnovi. Seveda, pa so iz kritja izključena naklepna in nezakonita dejanja, ter vse odškodnine povezane s svojci, družbeniki ipd. Kot zanimivost bi poudaril, da lahko pri določenih zavarovalnicah z osnovnim kritjem pridobimo tudi kritje za odškodninsko odgovornost v primeru nudenja prve pomoči in to po vsem svetu brezplačno.

Natalija Sakelšek: Malomarno zdravljenje ima za posledico poslabšanje zdravja pri pacientu. Ureja ga 190. člen Kazenskega zakonita, ki določa ob tem tudi zaporno kazen do enega leta (vir). V primeru, da pacientu z lasersko operacijo oči nastanejo zapleti, bo njegovo zdravje v vsakem primeru poslabšano, je pa treba pri tem razlikovati zaplet od zdravniške napake. Zaplet v številnih slučajih zdravnika odveže vsake odgovornosti, tudi odškodninske. V kaki drugi temi bom tudi pojasnila razliko med zapletom, strokovno napako, malomarnim zdravljenjem, opustitvijo zdravljenja in zdravniško napako.

Za kako vrednost oziroma višino mora po zakonu ali pravilih skleniti zavarovanje zasebna očesna bolnišnica in kaj zavarovanje zajema?

Sebastijan Sintič: Minimalna zavarovalna vsota, ki jo je približno leto dni nazaj določila zdravniška zbornica je 150.000 evrov na zdravnika. Vprašanje, ki si ga sam postavljam pa je ali je ta višina dovolj velika. V primeru, da bi zdravnik pacienta nenamerno huje poškodoval in le-ta posledično postane invalid, dvomim, da bi bilo v tem primeru 150.000€ zavarovalne vsote dovolj. V Sloveniji že imamo sodno prakso, kjer so odškodnine ob malomarnosti dosegle vsoto tudi že več kot 400.000€ (vključena tudi doživljenjska renta).

Natalija Sakelšek: Strinjam se s Sebastijanom, da bi morala biti zavarovalna vsota višja. Pacient pa lahko razliko, ki jo zavarovalnica ne krije, terja od izvajalca.

“Pacient se zaradi zapletov pri laserski operaciji oči lahko obrne na Inštitut Varstvo Pacientov; www.ivp.si, info@ivp.si in 031 896 220 ali pa v HAPPYMED, obe poslovalnici delujeta znotraj podjetja Medicinska in pravna agencija.”

Ali obstaja zavarovalnica, kjer izvajalci lahko zavarujejo odgovornost za laserske operacije oči?

Sebastijan Sintič: Seveda, najlažje je takšno kritje trenutno pridobiti pri zavarovalnici Wienerstadtische, podružnica v Ljubljani. Imel pa sem že prakso, kjer si se lahko individualno dogovoril za izključitev omenjene klavzule, seveda je temu primerno sledil velik skok premije (več kot 100%).

Se vam zdi smiselno ali moralno, če ne celo potrebno, da izvajalec, to je očesna klinika, ki izvaja laserske operacije oči, pacienta seznani, da nima zavarovane odgovornosti?

Sebastijan Sintič: Vsak pacient lahko povpraša po zavarovanju in izvajalec mu je dolžan odgovoriti kako in kje je zavarovan. Večji problem, ki ga sam vidim je v tem, da izvajalci ne vedo kaj imajo krito in kaj ne. Nihče namreč ne prebere pogojev, klavzul ipd., tako da do problema pride, ko se nekaj zgodi in takrat lahko to pomeni tudi propad izvajalca.

Natalija Sakelšek: Izvajalec bi zaradi etike do pacienta moral imeti tak podatek na voljo transparentno, kot to velja za račun. Zakona, ki bi to določal, po mojem vedenju ni.

Veste po izkušnjah, koliko bi znašala odškodnina za poškodbo vida s trajno posledico zaradi laserske operacije oči?

Sebastijan Sintič: Tukaj je seveda vse odvisno od primera do primera. Lahko govorimo o nekaj 10.000 evrih pa tudi do nekaj 100.000 evrov. Vse je odvisno, kaj je počel zavarovanec, to je zdravnik v svojem poklicu in kakšna je poškodba je nastala pacientu, ki mu je bila narejena laserska operacija oči. Osebno še nimam primera, kjer bi oškodovanec zahteval odškodnino od moje stranke, čeprav sodelujem z enim izmed vodilnih in največjih očesnih centrov v tem delu Evrope, tako, da žal točne številke ne morem povedati.

Natalija Sakelšek: Za Slovenijo podatka nimam. Odškodnina bi bila odvisna tudi od okvare vida. V tujini, kjer je večje tržišče in so obenem pacienti bolj pogumni, da poiščejo pravico pred sodiščem, so že izplačane rekordne odškodnine. V Veliki Britaniji je klinika Optical Express izplačala 500.000 funtov pacientki, ki mora zaradi posega doživljenjsko nositi sončna očala (vir). Ob tem najdemo tudi spletni portal Optical Express ruined my life (Optical Express mi je uničil življenje), kjer beremo primere očesnih zapletov pacientov, ki so v tej kliniki naredili lasersko operacijo oči (vir). Z zapleti se je končala tudi laserska operacija oči LASIK za vrhunskega golfista Tiger Woodsa. Ameriški TLC očesni center mu je moral izplačati milijon dolarjev za povzročeno škodo (vir). Februarja 2019 pa je svet šokirala novica, da je Jessica Star, vremenarka na televiziji FOX2 naredila samomor zaradi zapletov z lasersko operacijo oči Relex Smile. Ko so pozvali h komentarju podjetje Zeiss, ki proizvaja Smile tehnologijo, se ta na ni odzval (vir). Naj povem, da to ni edini samomor zaradi zapletov po laserski korekciji vida, več o tem na videu.

laserska operacija oči

So še kaka medicinska področja, kjer se koristi laser, ki jih zavarovalnica ne zavaruje za odgovornost?

Sebastijan Sintič: Seveda, danes imamo veliko laserskih operacij, saj so to neinvazivne in hitre metode. Ne glede na to ali gre za koleno ali oči je kritje enako. Razlika pa bo seveda v odškodnini. Zaradi manjše napake ti ne bodo odrezali pol noge, če pa bo prišlo do napake pri očesu, pa lahko to pomeni trajno slepoto, kar je veliko večji problem.

Zakaj se laserska operacija oči povsod reklamira kot operacija brez tveganj ali vsaj večjih tveganj?

Natalija Sakelšek: Vsaka očesna ustanova, ki izvaja laserske operacije oči, lahko navede podatek, da ima 100% klinično prakso. Tega podatka namreč ni možno preveriti. Z razlogom. Po zakonu so namreč samo izvajalci v javni zdravstveni mreži dolžni sporočati klinično prakso na NIJZ (Republika Slovenija), medtem ko neodvisen in javni organ za zasebne izvajalce ne obstaja. Ko preberem podatke, da imajo klinike 98% ali 95% uspešnost s posegi, se vprašam, kaj pa je 2% ali 5% neuspeha, skratka pod kaj in kako se evidentirajo zapleti. Če je vid enega pacienta s posegom poslabšan, je zame to 100% neuspešna operacija, saj pacient take operacije ni potreboval za zdravljenje bolezni, ampak zaradi izboljšanja napake vida (dioptrije) in bi lahko brez zapletov koristil očala ali kontaktne leče.

Kam se lahko pacient zaradi zapletov z lasersko operacijo oči obrne?

Natalija Sakelšek: V kolikor od posega ni poteklo tri leta, kolikor znaša zastaralni rok za odškodninski spor, se lahko obrne na Inštitut Varstvo Pacientov; www.ivp.siinfo@ivp.si in 031 896 220 ali pa v HAPPYMED, obe poslovalnici delujeta znotraj podjetja Medicinska in pravna agencija. Povem lahko, da smo na IVP že obravnavali takšen primer in se zgrozili ob zanikanju odgovornosti izvajalca, ki je pacientu z velikim veseljem naredil poseg, vzel dva tisoč evrov. Ko pa je moral podati odgovor na odškodninski zahtevek, pa je povedal, da je pacient sam pristal na poseg, čeravno pacient pri njem ni prejel nobenega pojasnila, da mu lahko nastanejo zapleti in poslabšanje vida. Če bi vedel, da mu bo nastala neželena komplikacija se za lasersko operacijo oči ne bi odločil. Takega ravnanja od zdravnikov ne pričakujemo ali želimo, zato je pomembno, da se za očesnega kirurga ne odločate na podlagi reklame, ampak referenc, usposobljenosti in zaupanja, da bo z vami ostal in vam pomagal, tudi kadar se poseg ne izide s pozitivnim učinkom zdravljenja. V HAPPYMED vam pri tem pomagamo kot dober strokovnjak, saj se na vseh področjih in tudi na refrakcijski kirurgiji ponašamo z vodilnimi zdravniki specialisti.

Članek je bil prvotno objavljen na spletni strani medicinske agencije Happy Med. Preberete ga lahko TUKAJ.

Preberi še ostale članke

 • 21. maja, 2024

  Motoristična sezona je tu, poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja

  S prihodom lepšega vremena in začetkom motoristične sezone se številni motoristi vračajo na ceste, da bi uživali v vožnji po slikovitih pokrajinah. Vendar pa je pomembno, da pred začetkom vožnje poskrbite za ustrezno zavarovanje motorja.

  Preberi več
 • 9. maja, 2024

  5 razlogov za zavarovanje kredita

  Zavarovanje kredita je finančni instrument, ki vam lahko pomaga zmanjšati tveganje, povezano s posojanjem denarja. Če se odločate za jemanje kredita, bodisi za osebne potrebe, kot je nakup stanovanja ali avtomobila, ali za poslovne namene, je razumevanje zavarovanja kredita ključnega pomena.

  Preberi več
 • 29. aprila, 2024

  Ali vaš avto potrebuje zavarovanje proti toči?

  Vsako leto na tisoče voznikov po vsem svetu doživi negativne posledice naravnih nesreč, ki vplivajo na njihova vozila. Ena izmed pogostih naravnih pojavnosti, ki povzroča obsežno škodo na avtomobilih, je toča. Te ledene krogle, ki lahko padajo z neba z izjemno hitrostjo, lahko povzročijo resne poškodbe - od vdrtin in prask na karoseriji do razbitih stekel.

  Preberi več