Poletje je tik pred vrati, kar pomeni, da se mnogi odpravljajo na težko pričakovane počitnice. Ne glede na to, ali boste dopust preživeli na plaži v bližnji Hrvaški, se odpravljate na potovanje z letalom v eksotične kraje ali načrtujete raziskovanje z avtom ali motorjem, je pomembno, da poskrbite za ustrezno zavarovanje v tujini. V tem članku bomo podrobno predstavili različne vrste zavarovanj, ki jih potrebujete glede na tip potovanja, in zakaj je to pomembno.

Zavarovanje v tujini: Poskrbite za varnost med vašimi poletnimi počitnicami

Zdravstveno zavarovanje za tujino

Zdravstveno zavarovanje za tujino je ključno, saj vam zagotavlja kritje stroškov zdravstvenih storitev, ki jih lahko potrebujete med potovanjem. Brez ustreznega zavarovanja lahko zdravstvena oskrba v tujini hitro postane zelo draga (https://www.visitcover.com/travel-insurance-statistics/). 

Kaj zajema zdravstveno zavarovanje za tujino?

 • Nujna medicinska pomoč: Kritje stroškov zdravljenja v nujnih primerih, kot so bolezni ali poškodbe. To vključuje obiske pri zdravniku, hospitalizacijo, nujne operacije in zdravila.
 • Prevoz v domovino: V primeru resnejših zdravstvenih težav, ki zahtevajo specializirano zdravljenje, vam zavarovanje lahko krije stroške prevoza nazaj v domovino z reševalnim letalom ali drugim ustreznim prevoznim sredstvom.
 • Zobozdravstvene storitve: Neprijetnosti z zobmi so pogoste in lahko močno pokvarijo potovanje. Zdravstveno zavarovanje za tujino običajno vključuje tudi kritje osnovnih zobozdravstvenih storitev v nujnih primerih, kot so bolečine, vnetja ali izguba zoba.

Večina zavarovanj vključuje 24-urno telefonsko asistenco, ki vam lahko pomaga pri iskanju najbližjega zdravnika ali bolnišnice ter nudi nasvete glede nadaljnjega postopanja v nujnih primerih. Če imate kronične bolezni, je pomembno preveriti, ali zavarovanje vključuje kritje stroškov, povezanih z njimi. Nekatera zavarovanja lahko zahtevajo doplačilo za kritje kroničnih bolezni. Če ste noseči, preverite, ali zavarovanje vključuje kritje za morebitne zaplete v nosečnosti in porod. To je še posebej pomembno za potovanja v tretjem trimesečju nosečnosti.

Zavarovanje prtljage

Izguba, kraja ali poškodba prtljage je pogosta težava pri potovanjih. Zavarovanje prtljage vam zagotavlja kritje za izgubljene ali poškodovane predmete, kar vam omogoča, da se osredotočite na uživanje v potovanju brez skrbi glede vrednih osebnih predmetov (https://www.1cover.com.au/travel-index-2023-2024/). 

Kaj zajema zavarovanje prtljage?

 • Izguba prtljage: V primeru, da letalska družba izgubi vašo prtljago, vam zavarovanje povrne stroške izgubljenih osebnih predmetov. To vključuje oblačila, elektronske naprave, osebne predmete in drugo.
 • Poškodba prtljage: Če vaša prtljaga prispe poškodovana, vam zavarovanje pokrije stroške popravila ali nadomestitve poškodovanih predmetov. To je še posebej pomembno za dragocene predmete, kot so elektronske naprave in krhki predmeti.
 • Kraja prtljage: Če vam med potovanjem ukradejo prtljago, vam zavarovanje povrne vrednost ukradenih predmetov. To vključuje tudi krajo osebnih predmetov iz hotela ali prevoznih sredstev.

Nekatera zavarovanja vključujejo kritje za nujne nakupe osnovnih potrebščin v primeru, da vaša prtljaga zamuja. To vključuje oblačila, toaletne potrebščine in druge nujne predmete, ki jih potrebujete do prihoda vaše prtljage. Če potujete s posebno dragocenimi predmeti, kot so profesionalna fotografska oprema, športna oprema ali draga oblačila, preverite, ali zavarovanje vključuje dodatno kritje za te predmete.

Avtomobilsko zavarovanje v tujini

Če se na potovanje odpravljate z avtom ali motorjem, je pomembno, da preverite, ali vaše avtomobilsko zavarovanje zajema tudi vožnjo v tujini. Nepripravljeni potniki lahko naletijo na nepričakovane težave, kot so nesreče ali okvare vozila, ki jih lahko močno obremenijo finančno in logistično.

Kaj zajema avtomobilsko zavarovanje v tujini?

 • Zelena karta: Zelena karta je mednarodno priznano potrdilo o avtomobilskem zavarovanju, ki je veljavno v tujini. Zagotavlja, da je vaše vozilo zavarovano v skladu z zakonodajo države, v katero potujete. Preverite, ali je vaša zavarovalnica vključena v sistem zelene karte in ali potrebujete dodatno dokumentacijo za vstop v določene države.
 • Asistenca na cesti: Kritje stroškov pomoči na cesti vključuje storitve, kot so vleka vozila, popravilo na mestu in prevoz do najbližjega servisa. Če se vozilo pokvari ali imate prometno nesrečo, vam bo asistenca na cesti zagotovila hitro in učinkovito pomoč, kar vam bo omogočilo nadaljevanje potovanja brez večjih zapletov.
 • Nadomestno vozilo: V primeru okvare ali nesreče, zaradi katere je vaše vozilo nevozno, vam zavarovanje lahko zagotovi nadomestno vozilo. To je še posebej koristno, če ste sredi poti ali načrtujete daljšo pot, saj vam omogoča nadaljevanje potovanja brez večjih prekinitev.
 • Kritje za nezgode in škodo: Avtomobilsko zavarovanje v tujini pogosto vključuje kritje za telesne poškodbe voznika in potnikov ter škodo na vozilu, povzročeno zaradi nesreče, vandalizma ali naravnih nesreč. To kritje je pomembno za zagotavljanje vaše finančne varnosti in zaščite v primeru nepredvidenih dogodkov.
 • Pravno svetovanje: V primeru prometne nesreče v tujini je lahko pravno svetovanje izjemno koristno. Zavarovanje vam lahko zagotovi dostop do pravnih strokovnjakov, ki vam bodo pomagali razumeti lokalno zakonodajo in postopeke ter vas zastopali v primeru pravnih sporov.

Večina avtomobilskih zavarovanj za tujino vključuje 24-urno asistenco, ki vam zagotavlja pomoč ne glede na čas dneva ali noči. To je še posebej pomembno za nočna potovanja ali vožnje v odročnejših krajih. Če nameravate najeti vozilo v tujini, preverite, ali vaše zavarovanje vključuje kritje za najeta vozila. To vam bo prihranilo dodatne stroške in težave pri najemanju avtomobilov na potovanju.

Z avtomobilskim zavarovanjem za tujino boste lahko brezskrbno uživali na poti, ne glede na to, kam se odpravljate. Preverite pogoje in kritja vaše zavarovalne police ter se prepričajte, da ste ustrezno zavarovani za vse morebitne situacije, ki se lahko pojavijo med vašim potovanjem.

Zavarovanje odpovedi potovanja

Zavarovanje odpovedi potovanja je ključnega pomena za vsakogar, ki načrtuje potovanje, saj lahko nepričakovane situacije prisilijo v odpoved ali prekinitev potovanja. Ne glede na to, kako dobro načrtujete, se lahko vedno pojavijo nepričakovani dogodki, kot so zdravstvene težave, družinske nujnosti ali naravne nesreče, ki vas lahko prisilijo v spremembo načrtov. Brez ustreznega zavarovanja bi lahko izgubili celoten ali del stroškov za potovanje.

Kaj zajema zavarovanje odpovedi potovanja?

 • Odpoved zaradi bolezni: Če vi ali družinski član, s katerim potujete, zboli pred odhodom, vam zavarovanje povrne stroške odpovedi potovanja. To vključuje povračilo za letalske karte, hotelske rezervacije, izlete in druge predplačane storitve, ki jih zaradi bolezni ne morete izkoristiti.
 • Odpoved zaradi nesreče: Če se zgodi nesreča pred potovanjem, ki vam prepreči odhod, vam zavarovanje prav tako krije stroške odpovedi. To lahko vključuje poškodbe, ki jih utrpite sami, ali nesreče, ki se zgodijo družinskim članom ali sopotnikom.
 • Odpoved zaradi smrti v družini: V primeru smrti družinskega člana vam zavarovanje povrne stroške odpovedi potovanja, kar vam omogoča, da ostanete doma in se posvetite družini v težkih časih.
 • Odpoved zaradi naravnih nesreč: Zavarovanje odpovedi potovanja pokriva tudi stroške odpovedi v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, poplave, orkani ali vulkanski izbruhi, ki onemogočijo potovanje na načrtovano destinacijo.
 • Odpoved zaradi terorističnih napadov: Če se v kraju, kamor ste namenjeni, zgodi teroristični napad tik pred vašim odhodom, vam zavarovanje povrne stroške odpovedi potovanja, saj se takšni dogodki lahko zgodijo nepričakovano in močno vplivajo na varnost potnikov.
 • Odpoved zaradi uradnih obveznosti: V primeru, da morate zaradi nujnih službenih ali uradnih obveznosti odpovedati potovanje (npr. sodna vabila, pomembni poslovni sestanki), vam zavarovanje lahko povrne stroške odpovedi.

Nekatera zavarovanja omogočajo tudi kritje stroškov delne odpovedi. To pomeni, da vam zavarovanje povrne stroške, če morate zaradi nepričakovanih dogodkov skrajšati potovanje. Vključuje povračilo za neizkoriščene dni v hotelih, predplačane aktivnosti in izlete. Če morate spremeniti datum ali destinacijo potovanja zaradi nepredvidenih okoliščin, vam zavarovanje lahko povrne stroške sprememb rezervacij, kar vključuje dodatne pristojbine za spremembo letalskih kart ali hotelskih rezervacij.

Veliko potovanj zahteva plačilo depozita ob rezervaciji. V primeru odpovedi potovanja vam zavarovanje lahko povrne te izgubljene depozite, kar je še posebej pomembno pri dražjih potovanjih ali rezervacijah, ki zahtevajo visoke predplačila.

V današnjih časih je pomembno, da zavarovanje v tujini vključuje tudi kritje stroškov karantene, če se zaradi pandemije ali drugih zdravstvenih razlogov znajdete v situaciji, kjer morate ostati v karanteni v tujini. To vključuje stroške bivanja in prehrane, dokler ne morete varno nadaljevati potovanja ali se vrniti domov.

Zaključek

Preden se odpravite na potovanje, poskrbite za ustrezno zavarovanje v tujini, ki vam bo omogočilo brezskrbne počitnice. Preverite različne možnosti in se odločite za tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam in načinu potovanja. Preberite si več o vrstah zavarovanja in kako ga izbrati.

Ne pozabite, da je zavarovanje v tujini investicija v vašo varnost in miren dopust. Srečno potovanje!

Informativni izračun za turistično zavarovanje

VIRI IN LITERATURA:

https://www.visitcover.com/travel-insurance-statistics

https://www.1cover.com.au/travel-index-2023-2024

https://www.traveldailynews.com/column/featured-articles/why-travel-insurance-is-more-important-than-ever-before

Preberi še ostale članke

 • 15. julija, 2024

  Kaj so premijski razredi pri zavarovanju avta?

  Premijski razredi pri avtomobilskem zavarovanju so ključni element pri določanju višine premije, ki jo posameznik plačuje za zavarovanje svojega vozila. Ti razredi temeljijo na sistemu bonus-malus, ki nagrajuje voznike brez škodnih dogodkov in kaznuje tiste, ki povzročajo škodo. V Sloveniji poznamo več premijskih razredov, ki se med seboj razlikujejo glede na višino bonusa ali malusa.

  Preberi več
 • 11. julija, 2024

  Osnovno AO zavarovanje ali zavarovanje AO plus?

  Zavarovanje AO Plus je nadgradnja osnovnega avtomobilskega zavarovanja (AO), ki ponuja dodatno zaščito in ugodnosti za voznike. Medtem ko osnovno avtomobilsko zavarovanje (AO) krije odgovornost do tretjih oseb v primeru prometne nesreče, zavarovanje AO Plus zagotavlja širšo paleto kritij, ki povečujejo varnost in finančno zaščito voznika ter njegovega vozila.

  Preberi več
 • 18. junija, 2024

  Imate pavšal? 3 razlogi za zavarovanje počitniške prikolice

  Poletne počitnice so tik pred vrati, kar pomeni, da je zdaj pravi čas za priprave. Če ste eden izmed mnogih, ki imajo svojo počitniško prikolico parkirano na pavšalu ob morju, je pomembno, da razmislite o njenem zavarovanju.

  Preberi več