Kako se v poletnih mesecih učinkovito zaščititi pred točo?

Poletni meseci so čas, ko se lahko vremenske razmere hitro spremenijo in ena izmed najnevarnejših naravnih pojavov, s katerimi se lahko srečamo, je toča. Toča lahko povzroči škodo na avtomobilih, pridelkih na vrtovih in drugih predmetih na prostem. V tem članku vam bomo podali nekaj učinkovitih načinov za zaščito pred točo ter o ukrepih, ki jih lahko sprejmete v zadnjem hipu za zaščito svojega avtomobila in pridelkov na vrtu.

Kdaj je večja verjetnost za nastanek toče?

Toča se najpogosteje pojavlja v poletnih mesecih, ko so nevihte pogoste. Toča se običajno oblikuje v oblakih z močnimi dvigi zračnih mas, kjer se vodne kapljice zamrznejo in tvorijo ledene kroglice. Ključni dejavniki, ki prispevajo k nastanku toče, so močni vzgibi v zračnih masah, visoka vlažnost in prisotnost močnih navpičnih tokov znotraj nevihtnih oblakov. Zato je pomembno biti pozoren na vremenske napovedi in preverjati, ali so napovedane nevihte s točo v vašem območju.

Zaščita avtomobila pred točo:

 1. Zavetje: Najboljši način za zaščito avtomobila pred točo je, da ga postavite v garažo ali drugo zavetje, če je na voljo. To bo zagotovilo največjo zaščito pred padajočimi ledenimi kroglicami.
 2. Preproge in odeje: Če nimate garaže, lahko avto zaščitite tako, da prekrijete stekla s preprogami ali odejami. To bo zmanjšalo tveganje za nastanek poškodb zaradi padajoče toče. Vendar je treba upoštevati, da ta metoda ni stoodstotno zanesljiva in da lahko ledeni delci vseeno povzročijo nekaj škode.
 3. Pokrivalo proti toči za avtomobil: Če imate na voljo posebno pokrivalo proti toči za avtomobil, ga lahko uporabite za zaščito pred točo. Obstajajo pokrivala, ki so odporna na udarce in zmanjšujejo škodo, ki jo povzroči toča. Takšna pokrivala so na voljo v specializiranih trgovinah z avtomobilsko opremo.

Zaščita pridelkov na vrtu pred točo:

 1. Pokritje s platnom: V primeru, da je napovedana toča, lahko hitro pokrijete svoje pridelke z gostim platnom ali mrežo. Ta zaščita bo delno absorbirala energijo udarcev toče in zmanjšala škodo na rastlinah. Potrudite se, da platno čim bolj napnete in dovolj močno pričvrstite.
 2. Kritje s protitočno mrežo: Če imate na voljo protitočno mrežo, jo lahko uporabite za zaščito vrta pred točo. Protitočne mreže so posebej zasnovane za zmanjšanje učinka toče in preprečevanje poškodb pridelkov.
 3. Premestitev rastlin: V nekaterih primerih lahko v zadnjem hipu premaknete lončnice in manjše rastline v zavetje, kot je rastlinjak ali veranda. To bo zagotovilo dodatno zaščito pred točo.

Zaključek:

Zaščita pred točo v poletnih mesecih je pomembna, saj lahko ta naravni pojav povzroči veliko škodo na avtomobilih in pridelkih na vrtu. Sledenje vremenskim napovedim, uporaba zavetja, prekrivanje avtomobila s preprogami ali odejami ter uporaba protitočnih mrež in platna za vrtnine so nekateri načini, kako se učinkovito zaščititi pred točo. Ključno je biti pripravljen in ukrepati v zadnjem hipu, ko se pojavijo nevihte z napovedano točo. S temi preprostimi ukrepi lahko zmanjšate tveganje za nastanek škode in ohranite svoje premoženje in pridelke varne.

 

 

Preberi še ostale članke

 • 20. januarja, 2024

  Pogoji nagradna igra 2024

  Povezava do nagradne igre na Facebooku: https://www.facebook.com/zavarovalko.si/posts/pfbid028CFmp2JPvJNzFeDLMa63H3ys1miqD4VgvNeURC7R8ngExouJVANB8SPi8aZ9eTXdl Instagram: https://www.instagram.com/p/C2UbhD2NXq0/?igsh=MXIwd3dqMDExbGc4bQ%3D%3D Pravila za sodelovanje v nagradni igri: Zavarovalko nagrajuje. Datum začetka: Dan objave na družbenih omrežjih. Datum

  Preberi več
 • 3. oktobra, 2023

  Zavarovanje hiše vaš ščiti pred vsaj 4 nepredvidenimi dogodki

  Nepričakovani dogodki so del našega življenja, vendar pa lahko nekateri od teh dogodkov resno ogrozijo varnost in stabilnost našega doma. V takih trenutkih je zavarovanje

  Preberi več
 • 16. septembra, 2023

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij

  Vodnik po avtomobilskih zavarovanjih: Raziskovanje bistvenih razlik in kritij Avtomobilska zavarovanja so ključna zaščita za voznike in njihova vozila. Razumevanje razlik med različnimi vrstami avtomobilskih

  Preberi več